Welcome to Romania sau sfidarea inteligentei!

Bun venit in Romania! Asa se numeste ghidul elaborat de o suma de organizaţii non-guvernamentale care promovează, fiecare prin propriile sale instrumente, respectarea drepturilor omului intr-o societate liberă, responsabilă şi diversă.

Pe scurt, un bullshit sub forma de varza din care reiese, printre altele, ca alcoolul este mijloc de socializare in societatea romaneasca, ca salutul – intre barbati – este insotit de o strangere de mana, sau ca romanii sunt cam hoti si ca trebuie evitate taxiurile din aeroporturi sau gari. Fabulos!

Sunt roman si traiesc in Romania. Acesta este pacatul meu si trebuie sa platesc pentru asta prin rusinea ca, oficial, alcoolul este o virtute ridicata la rang de mijloc de socializare in spatiul cultural romanesc.
Din ghidul in speta, orice cetatean strain va trebui sa isi insuseasca ideea ca doua persoane, in Romania, chiar daca nu se cunosc, chiar daca nu impartasesc aceleasi valori sau principii, pot socializa fara inhibitii sociale, morale ori de alta natura, gratie unui viciu pe nume alcool.
Probabil vor fi consternati domnii laboriosi daca ar iesi din carapacea lor, ipocrita si manoasa de snobism, pe plaiurile mioritice in care nicio persoana elevata, cinstita, educata si morala nu poate socializa, nici macar din complezenta, cu alte persoane cu caractere indoielnice sau dubioase.
Valorile, principiile, ideile si alte virtuti stau la baza socializarii in secolul XXI nicidecum alcoolul care, poate, ar putea fi considerat drept balsam al comunicarii socialiste, comuniste, in sens - cu rol - de mijloc de nivelare, uniformizare, a categoriilor sociale.

Despre salut se mentioneaza doar atat, parafrazez, intre barbati, este insotit de o strangere de mana. Atat! Se presupune ca orice alta mentiune referitoare la salut este insignifianta?
Sa presupunem ca o femeie, nordica, vine pe teritoriul miunatei noastre tari. Conform normelor bunelor maniere ale nordicilor femeia saluta prima atunci cand intalneste un barbat, dandu-si astfel acceptul ca poate fi salutata. Conform ghidului laborios ce sa inteleaga o femeie nordica? Ca in Romania se saluta doar barbatii?

22 comentarii:

Malpraxis spunea...

daca la noi alcoolul este mijloc de socializare atunci la englezi sau germani ce e? ca aia beau nu gluma. sau americanii, ati vazut si voi in filme ca mereu se duc unii la bar comanda 100 de whisky si incep si vorbesc c necunoscuti :) eu cred ca alcoolul este un refugiu, din pacate...

Marius Ola spunea...

Bani cheltuiţi degeaba. Despre manele chiar nu scrie?

Unknown spunea...

App de ce zicea Marius, nu m-as mira ca la o editie viitoare sa apara o serie de manele propuse pentru imn. Iar cel ce citeste ghidul poate vota prin intermediul unei linii telefonice...

Ada Angharad spunea...

Daca ati fi avut rabdare sa cititi tot ghidul-ceea ce nu s-a intamplat- ati fi gasit acolo informatii extrem de importante referitoare la legi, acte necesare pt diverse lucruri, autoritati competente. Asta e scopul ghidului, si nu o prezentare etnografica si antropologica a Romaniei si a cutumelor de aici.
Gigeluta, argumentul tau cu femeia nordica e hilar. De unde sti cine saluta inainte in Finlanda? Si chiar daca ai sti, turistul nu e un idiot fara creier. Ghidul nu e in 101 pt idioti, ci iti spune tie cetatean strain de unde ex. iti iei viza de sedere de studii. Ddaca tu ca turist te rezumi doar la cele 3 randuri, apoi iti meriti soarta.
Si da, ALCOOLUL ESTE MIJLOC DE SOCIALIZARE.Peste tot pe glob. Probabil si pe Marte, daca ar exista lichide pe acolo.

aventoro spunea...

Gigel: esti cam pretentios; hai sa avem autostrazi sa putem circula; dupa care vor veni si turistii.

wader spunea...

Ghidul e facut asa ca sa fie. Dar daca faceti niste sapaturi veti observa ca respectivele organizatii care l-au redactat sunt patronate de niste indivizi care n-au nici o treaba cu romanii, unele sunt chiar antiortodoxe. stiu, vor sari unii la gatul meu c-o fi c-o pati, dar atat am avut de zis.

Ciprian D. spunea...

@Malpraxis
Din pacate nu e decat un viciu...refugiu e putin spus.

Ciprian D. spunea...

@Marius Ola
In ghidul asta nu, poate in urmatorul.

Ciprian D. spunea...

@keltoighost
Cum, nu esti la curent? Au manelizat imnul de ceva vreme. Ma bucur ca nu au manelizat Crezul si Tatal Nostru dar n-au intrat zilele-n sac.

Ciprian D. spunea...

@dreamwind55
Nu te contrazic, se poate sa fie ilar, din prisma prin care privesti tu acest fapt, insa chiar si ilar argumentul meu sta in picioare atat timp cat un cetatean strain poate fi ori idiot ori brainless. Doar nu vrei sa imi spui ca Romania este vizitata doar de genii. :P

Ghidul, printre alte chestiuni vitale -lol- iti transmite ca salutul intre barbati poate fi insotit de o strangere de mana, ca si cand am fi un mare neam de poponari sau mai rau un soi de badarani care nu saluta femeile. In termeni largi, fireste.

Draga mea, nu te contrazic cand spui la imperativ ca ALCOOLUL ESTE UN MIJLOC DE SOCIALIZARE. Imi place sau nu este un fapt real insa atunci cand afirmi ca alcoolul este mijloc de socializare in CULTURA ROMANEASCA, si o faci intr-un cadru oficial, oricarui cetatean roman cu un dram de demnitate i se urca sangele in cap...
Isi merita soarta cei care raman indiferenti la asemenea impertinente nu cei carora le crapa obrazul cand vad ca un viciu devine simbol cultural romanesc.

Ciprian D. spunea...

@Sergiu
La ce bun cat timp turismul in Romania se face cu avionul? :D

Ciprian D. spunea...

@wader
Doar nu vrei sa insinuezi ca s-ar fi spalat niste bani prin ghidul asta. Poate s-ar face asta intr-o tara corupta...nu la noi :P

Unknown spunea...

Da' bine zici!

Anonim spunea...

La mine pe blog te-am trecut!
Poti verifica : http://thepaulyk.toateblogurile.ro/
Pe mine in blogroll sa ma treci asa:

Nume: Paulyk Blog
Site: http://thepaulyk.toateblogurile.ro/

Multe salutari :)

Ada Angharad spunea...

Mai Gigeluta!

1. Cultura romana nu inseamna numai Eminescu si Cioran.
2. Nu toti cei care isi strang mana sunt homo. Precum nu toate fetele care se tin de mana sunt lesbiene.
3. Ghidul acela nu e indreptar de buna -purtare. Altfel, ar trebui sa te supere si faptul ca acolo nu scrie ca trebuie sa pui mana la gura cand tusesti sau sa nu faci pipi pe strada.
4 Deci tu ai vrea sa fim ipocriti si sa negam faptul ca romanii merg la bere seara cu prietenii? Pai ce sa mai zic de irlandezi cu Pub-urile lor si de rusi cu vodca?

Ciprian D. spunea...

@Dreamwind
Daca acceptam faptul ca, cum spui, cultura romana nu inseamna numai Eminescu si Cioran...ce sa inteleg? Ca din punctul tau de vedere alcoolul - ca mijloc de socializare - este o valoare, un simbol, la fel de marcant/a in spatiul cultural romanesc la unison cu Luceafarul, Pe culmile disperarii si Coloana Infinita?

De acord, nu toti cei care isi strand mana sunt homo; atunci cand facem vorbire despre salut si ne referim doar la barbati, omitand femeile, justificat ne putem duce cu gandul la poponari, calugari ori neciopliti. Ei bine, nicio trasatura nu este specifica romanilor. Sper din tot sufletul!

Iarasi ai dreptate! Ghidul acela nu e indreptar de buna -purtare, ci e un bullshit sub forma de varza. Spun asta gandindu-ma ca in acel ghid cetatenii straini sunt sfatuiti sa evite taxiurile in aeroporturi si gari. Nu era mai bine sa ne lipim pe frunte "watch out man, noi romanii suntem experti in tzap-tzarap!".

Ti-am dat dreptate in repetate randuri pentru ca in cele din urma sa te contrazic: nu vreau sa fim ipocriti si sa negam ca romanii merg la bere seara cu prietenii. Neg doar faptul ca alcoolul este un simbol al culturii romanesti, neg faptul ca un viciu - alcoolul - este caracteristic tuturor romanilor.
Precum vezi sunt in faza de negatie! lol

Ada Angharad spunea...

Mai Gigeluta

Acolo scrie de alcool, ca sa stie omul ca poate sa bea in public. De ex, in tarile islamice poti intra la zdup daca bei in Piata Mare.
Renunt la orice alta incercare de a discuta, ca nu ajungem nicaierea. Cel interesat de aspecte etno-socio-culuralo-antorpologice nu se ia dupa ghidul actelor necesare imigrantului in Romania.Tot asa cum nici eu nu pretind ca stiu totul despre Japonia dupa ce am vazut Shogun la TV. Ei, dracia naibii!Nu vezi padurea de copaci.

Pe tine te doare ca nu stim sa ne ascundem gunoaiele sub covor, asa cum o fac cu brio popoarele vestice si de noi invidiate. Asta asa e.

Ciprian D. spunea...

@dreamwind55
E posibil sa nu vad padurea dar nu din cauza copacilor ci deoarece tin ochii inchisi. :P

Ai inceput sa prinzi ideea durerii mele.
Adevarul este ca ma irita faptul ca ghidul cu pricina a fost facut pe genunchi cu copy paste din Constitutie si alte legi. Mai departe, in loc de tralala, au debitat niste prostii de toata jena.

VictorCh spunea...

Off-topic:
Sunt pt prima data pe aici (bine v-am gasit, spor si succes!), adus de o serie (irepetabila, presupun) de linkuri pe care nu le mai tin minte, si - necunoscator fiind in utilizarea calculatorului - nu stiu daca voi mai nimeri aici vreodata.

On-topic:
Domnu' autor, am o mare nelamurire: CUM adica n-avem nevoie de drumuri bune pt ca turismul in Romania se face cu avionul? Poate n-oi fi inteles eu bine ideea, da' eu INCA n-am auzit de aeroport international in Delta, in rezervatia Retezat sau la manastirile din Bucovina (ba nici macar in Poiana Brasov sau in Eforie Nord, langa complexul de tratament - daca o mai fi existand - nu stiu sa fie vreunul).
Cred (sper) ca ideea e clara si fara sa mai precizez ca dupa stiinta mea nici Ateneul sau muzeele n-au pista de decolare-aterizare (ba nici macar heliport n-au), si ca NICI macar aeroportul ala international nu e in parcarea hotelului.
Cunosti dumneata VREUN caz in care turistul strain sa ia vreun vehicol de zbor ca sa mearga (de la hotelul din Bucuresti unde este cazat) la partenerul sau de afaceri din acelasi oras sau la minister; sau la teatru sau la meci; sau la un bar, la un club, la o discoteca, ceva? (Inafara celor care au ajuns la concluzia ca desi se cazasera - si platisera in avans - pt 5-6 nopti, mai in castig ies daca lasa totul (Biiip!) si merg la bar, club, discoteca sau orice-or fi avand chef intr-o alta tara, careia sa-i pese de "chefurile" si "poftele" lui indeajuns incat sa i le faca pt ca sa-l poata jumuli de bani).

dreamwind55, dincolo de o mare nedumerire referitoare la modul ireverentios in care te adresezi autorului si posesorului acestui blog (si cand intri in vizita in casa cuiva la fel de ireverentios te adresezi gazdei? Sau - in aceeasi ordine de idei - celorlalti oaspeti?), si fata de dumneata am o nelamurire.
AM INTELES deja (din comentariile dumitale) ca acel ghid este doar un indrumar referitor la legi, acte si autoritati, si nicidecum un indreptar de buna-purtare, dar in acest caz nu inteleg NICI EU - CE anume cauta in el referirea la modul in care se saluta intre ei barbatii in Romania? Incearca sa faca in vreun fel mai subtil vreo aluzie la modalitatea tipic bastinasa in care cineva care are nevoie de ceva tine pitita in mana pe care i-o intinde "pentru salut" furnizorului vreo bancnota - ca sa-l "sensibilizeze"? Dar chiar si atunci - de ce numai barbatii?
Da' sa lasam deocamdata asta. Chiar si lasand deoparte subiectul mentionarii alcoolului ca principal mesager al etosului romanesc (sau chiar si doar ca o aluzie la libertatea consumarii de alcool in public, dupa cum dadusesi replica autorului - dar in acest caz DE CE sub forma unei aluzii? N-ar fi fost mai simplu - si mai scurt, si mai explicit - de facut afirmatia la modul direct: "consumul de alcool in public nu este prohibit"? CE cauta acolo aluzia la cultura noastra?), deci chiar neglijand subiectul alcoolului, care OARECUM ar putea fi perceput ca avand totusi o oarecare legatura (intortocheata si indirecta) cu legislatia noastra, CE cauta in acest non-indreptar de buna purtare precizarea modului (EXACT similar celui din vest!) in care se saluta barbatii intre ei?
Mentionez ca LA RIGOARE (desi nu se refera nici la legi, nici la formalitati si nici la autoritati) as fi putut intelege ca - in scopul evitarii luarii prin surprindere al vizitatorului de sex feminin (sau acest indrumar este unul pt uzul exclusiv al barbatilor?) - sa fi fost mentionat obiceiul (tipic balcanic si inexistent in culturile vestice) al sarutarii mainii femeii de catre barbat (ca o manifestare a unui surplus de respect la adresa acesteia). Dar mentionarea respectarii SI LA NOI a salutului elementar uzual intre masculii speciei CE rost avea? Sa le comunice ca nu suntem niste salbatici, deci ca nu este cazul sa ne aduca in dar o lungime de panza viu colorata, un pieptene, niste margele si o oglinjoara?

Ada Angharad spunea...

D-l Victor cel misterios mi-a dat o replica inteligenta si pertinenta. Apreciez.
Ce nu apreciez insa este in calitate de ce/cine ma pune la punct, reprosandu-mi lipsa de respect sau de reverenta. Daca stimabilul s-ar fi uitat putin, ar fi observat ca sunt o prezenta constanta pe acest blog. Comparatia cu politetea sau cu lipsa ei atunci cand intru intro casa straina este un fel de impuscatura in propriul picior. Cititorii constanti stiu care este relatia mea cu acest blog, iar ceilalti nu au decat sa se indigneze in continuare.

VictorCh spunea...

1. Regret ca n-am raspuns imediat, nu exista posibilitatea abonarii prin mail la comentarii ulterioare de la articolul de pe blog la care comentasem, si nu stiusem ca am primit replica.
2. Imi pare rau ca atitudinea mea a fost considerata nepotrivita. Imi permit sa presupun ca NU ideea (critica) enuntata a fost combatuta, ci doar faptul ca - nestiind uzantele specifice acestui blog - o adresasem CUI (si eventual CUM) nu trebuie.
3. Eu recunoscusem deschis ca NU sunt o prezenta veche si constanta NU NUMAI pe ACEST blog, dar chiar si in mediul virtual... Deasemenea, ma recunosc vinovat de a nu fi dispus de suficient timp incat sa fi putut macar citi (daca nu si studia) blogul acesta mai in profunzime (cel putin la comentarii e clar ca n-am intrat DECAT cand - si unde - am avut ceva de spus).
4. Atitudinea exprimata in replica e contradictorie: implicatiile criticii care mi-a fost adusa numai a "stimabil" nu ma recomanda... (cel putin nu din perspectiva preopinentei.)
5. Nu este prima oara cand gafez (si - din pacate - probabil ca nu este nici ultima) (cred ca nici nu mai am loc de cicatrice - "figurate" - pe picior), intrucat (desi am pretentia ca ma exprim civilizat atat ca limbaj cat si ca "ton") mi se manifesta - si in scris - firea mea cea impulsiva (in loc sa gandesc inainte de a ma exprima, eu intai ma exprim - si apoi la ce bun sa mai gandesc?!? Oricum se pare ca n-as prea avea cu ce...)
6. Concluzia este clara: SCUZE!

Anonim spunea...

de ce nu:)

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur