Cultura si civilizatia romaneasca!

In cele ce urmeaza sa vorbim despre gradul de cultura si de civilizatie al romanilor. Indubitabil, fotografia alaturata este reprezentativa atat pentru gradul de cultura cat si pentru cel de civilizatie, in speta, al romanilor.

Fireste, exemplul acesta nu este izolat, sa nu fiu inteles gresit, insa mi-a fost cel mai la indemana si cel mai pertinent. In incercarea de a ma edifica cat de nesimtit trebuie sa fie cineva ca sa mai puna o punga de gunoi intr-o pubela plina cu varf am incercat prin analogie sa inteleg comportamentul unor asemenea persoane in propriul habitat. Astfel, imi imaginez ca daca propria buda le este infundata, nu se sinchisesc sa o desfunde sau sa cheme instalatorul ci, in marea nesimtire, se caca alaturi...

In aceiasi ordine de idei, s-a facut mare valva in jurul accidentului lui Serban Huidu. Am participat si eu la tot soiul de discutii in offline si online, pe twitter si la job, pe marginea acestui subiect. Fireste, parerile sunt impartite in mai multe gasti.

O gasca a ramas indiferenta la acest subiect caci miserupismul e in voga. Alta gasca este cea a simpatizantilor lui Huidu care au mobilizat prin tehnici persuasive, sensibilizatoare, o suma de indivizi pentru care conjugarea verbului a judeca incepe cu persoana a doua. Cum este firesc exista si o gasca a insensibililor, catalogati drept frustrati care nu scapa niciun mijloc de a-si exterioriza frustrarile, asadar nu l-au ratat nici pe acesta si au facut bancuri pe seama suferintei lui Huidu.

Oricum as privi lucrurile nu pot sa nu observ starea precara a culturii si civilizatiei romanilor care prin apatie, ipocrizie sau idiotenie nu fac decat sa intareasca un slogan care ne tiuie in urechi: ne meritam soarta!
Adica apreciem un individ care denigreaza fara scrupule pe oricine si oricand ridicandu-l la rangul de jurnalist-profesionalist si desi nu l-am vazut macar vreodata in viata, nici nu incape vorba sa fii schimbat doua cuvinte, ii plangem soarta de care de altfel ni se rupe. Sa fim sinceri, who the fuck give a shit on Huidu facand abstractie de nefericitul si stupidul accident?
Nu spune nimeni sa nu fim solidari, am fost si sunt si eu, este un sentiment pe care, nu-l pot, nu-l putem controla, insa cand ducem la extrem aceasta solidaritate prin crearea unor grupuri de solidaritate in care sa aruncam in online mesaje lacrimogene ca sa aratam cat de umani suntem nu pot sa spun decat atat: fuck off dude.

Asa-i romanul, ii sta in caracter mai mult ca oricui sa faca haz de necaz. S-au facut o gramada de glume si bancuri si pe seama lui Huidu, am facut si eu. Parol, la unele bancuri am ras cu gura pana la urechi dar asta nu inseamna ca nu-l compatimesc pe bietul nenorocit si ca ma bucur ca-i in coma. Ba din contra, il compatimesc si sunt constient ca propria-mi viata sta sub semnul imprevizibilitatii si al inevitabilului. Considerati aceasta drept o ratiune pentru care imi place sa cred ca Huidu se va face bine insa asta nu inseamna ca va fi intocmai.

Dincolo de orice ipocrizie suprema, dincolo de orice naivitate insipida, cred ca suntem de acord ca o lovitura zdravana la cap care aduce pe cineva in stare de coma, fie ea si artificiala, ii scutura cateva tigle bune de pe mansarda.

Dumnezeu cu mila iar noi cu gustul fad al penuriei de constiinta, cultura si civilizatie.

9 comentarii:

liviu.capitan spunea...

romanu e o specie ciudata.
huidu e unu care profita de pe urma afirmatiei de mai sus. nu as vrea sa fiu in locul lui si mi-ar parea rau sa i se intample ceva dar nici nu cred ca merita atata atentie, atatea prime pagini.

un an nou fericit si La multi ani!
numai bine!

Ciprian D. spunea...

Interesant spus: romanul e o specie. Inlin sa-ti dau dreptate desi imi place sa cred ca romanul este cetatean al acestei tari, cetatean al Europei, parte din ea, cu nivel mediu sau ridicat de a percepe o stare de fapt si de a-si trai propria viata, dar ai dreptate, romanul e o specie.

Monica spunea...

N-am inteles cu tomberonul... firma de gunoi are program fix dupa care se plimba prin oras. Nu poti chema camionul sa vina sa-ti ia tie tomberonul ca ai produs un pic mai mult gunoi in zilele astea. Plus ca optimistul din mine zice bine ca nu-l arunca pe jos si se chinuie sa-l tina in tomberon :P

Cat despre Huidu, atunci cand ii vezi fata unui om sau ii auzi vocea in fiecare zi, chiar daca personal n-ai interactionat cu el, ti-e cunoscut. Si te afecteaza mai mult o problema de-a lui decat a unui necunoscut. In plus de asta, mai ales cand i se intampla ceva atat de grav facand ceva ce faci si tu linistit, tinzi sa fii cu atat mai ingrijorat.

I'm all for jokes, dar cred ca nu e cazul cata vreme omul ala nu si-a revenit. Cand o fi la casa lui, cu toate sanatatile fizice si mintale, putem sa tot facem glume gen Huidu e mai tare ca Lica Samadaul... dar daca Huidu doamne-fereste moare maine, toate glumele capata o aura cu atat mai aiurea.

Parerea mea :)

Ciprian D. spunea...

@Monica
Pe rand :) chiar daca este greu de crezut tomberonul din fotografie nu este singurul tomberon in care indolentii pot arunca gunoaiele, ma rog...long story

Precum am spus este normal sa te afecteze nenorocirea altora dar a face din asta nenorocirea ta, a-ti insusi mai mult decat sentimente normale...nu e normal. :P

Acum, postarea asta o dedic tantutelor care cred ca Huidu si-a revenit datorita rugaciunilor lor, ca si cand Dumnezeu in loc sa faca cozonaci de Rev a stat sa numere rugaciunile unor descreerate ca pe Like-uri, pe Facebook :)))

Referitor la glume, sa fim seriosi. Romania, tara asta a nostra, ar trebui sa ne preocupe mai mult decat soarta unui om care face pe mscariciul la teve. Insa stii ceva? Ni se rupe tuturor de tara, de ce se intampla sau nu se intampla si ne pierdem in tot felul de endelechii in offline si online scuzandu-ne existenta sau incercand sa o justificam, lamentandu-ne :P
Daca ar lua fiecare, in schimb, atitudine la bancurile lui Basescu, Boc & sleahta, poate ca am avea partii si in Romania si nu ar mai nevoit unu ca Huidu sa mearga taman pana in Austria sa schieze. Ar schia aciulea, pe plaiuri mioritice.
No bine ca si-a revenit Huidu, asta-i important. Sa-l vad eu cum multumeste fiecaruia din online, personal, care a scris mesaje de incurajare si sustinere.
Ca de nu o face...s-o trezit degeaba...

Moamaaa...ce parere am :)))

Lucian spunea...

si eu sunt mandru ca sunt roman :P

un carcotas spunea...

Sunt curios daca moare huidu se face gaura in cer? Vere ai dreptate sint altele pentru care sa ne vaitam ca romanica are doazeci de milioane de romani. Carcotasul ranit chiar nu e reprezentativ deloc!

Geocer spunea...

Hai, lasa-le pe-astea ca vine anul nou peste noi. La multi ani cu sanatate si fericire, deci!

Ada Angharad spunea...

Benzina s- a scumpit, sunt oameni care mai mor de frig in case, guvernul isi bate joc de noi... si noi pieptanam in Huidu.
Hai sa ne traim in 2011!

Monica spunea...

Gigele, daca nu ai facut post de plugusor, primesti urarea mea la articolul asta... desi nu-i tocmai cel mai potrivit context.

Sa ai an nou plin cu de toate... de bine pentru tine, de mai putin bine din partea unora, sa ai ce critica. Ca stim ca-ti place :P

Sa fie sanatate, bani, succes in toate... si potol cat incape!

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur