Nu mai vreau la Auschwitz!

Aproape de necrezut este faptul ca inscriptia "Arbeit macht frei”(Munca te face liber), disparuta la mijlocul lunii trecute, a fost gasita taiata in trei bucati. Inscriptia din metal, masura cinci metri in lungime, era amplasata deasupra intrarii in lagarul de exterminare de la Auschwitz.

Muzeul Auschwitz, vizitat anul trecut de peste un milion de persoane, se pregateste de sarbatoare la finele acestei luni. Pe 27 ianuarie se vor marca 65 de ani de la eliberarea lagarului de exterminare nazist de catre Armata Rosie. Imediat dupa constatarea furtului, o copie a inscriptiei a fost amplasata in locul celei originale.
Muzeul a oferit o recompensa de 30.000 de euro pentru informatiile care au permis prinderea, identificarea hotiilor si recuperarea inscriptiei.
Se spune ca intre 1940-1945 nazistii au exterminat in lagarul de la Auschwitz peste 1,1 milioane oameni, majoritatea evrei iar ceilalti au fost polonezi, tigani si rusi.

Ma intreb ce naiba au inteles hotii din "Arbeit macht frei”? Ca hotia este o munca si ca astel se vor elibera?

Ma rog, nu mai vreau la Auschwitz. Se speculeaza ca muzeul este „aranjat” pe gustul vizitatorilor. Basca, fara inscriptia autentica amplasata la intrare imi imaginez ca n-am avea ce vedea mai mult decat un fake autentic.

13 comentarii:

furnicuta boscodina spunea...

In general un asa gest va fi catalogat ca antisemitism, eu cred ca e prostie,limitare, retardare.Nu le iau apararea , dar cred ca suntem prea prinsi de ce fac altii ca semn al "respectului"pentru evrei, incrancenati in atatea lupte , nu mai avem timp sa ne bucuram de viata.Si daca ne chinuim sa le aratam ca noi suntem altfel , ca Holocaustul a lasat rani adanci generatii dupa, crezi ca vor fi mai buni? Crezi ca nu vom mai acuza evreii pentru tot ce nu merge bine in lumea asta? Ca ne vor numi altfel decat jidani? Atat ii duce mintea atata fac.

Marius spunea...

Absolut de acord cu Boscodina ...

Ada Angharad spunea...

Pai nici nu ai prea ai avea ce sa vezi. Un muzeu cu lucruri pe care le-ai vazut deja in enspe mii de poze, situri sau filme. Auschwitz nu e bun de muzeu vizual ci de monument cutremurator. Acum e o scena goala. Important e ce s-a petrecut acolo, nu ruinele care au ramas. Ca si Buchenwald, te va dezamagi.

fotolucian spunea...

A disparut inscriptia ?Interesant.Te trec toti fiorii cand vezi ce scrie si mai ales locul.Am avut ocazia sa vizitez lagarul.Era parul pe mine ca la mitele nervoase.Cumplit loc.

aventoro spunea...

Cred ca e un loc cumplit, cu sau fara inscriptie.

Ciprian D. spunea...

@boscodina
Pe evrei ii vom numi jidani, pe tigani ii vom scuipa in fata, ungurilor le vom adresa injurii, etc. Asta e societatea si trebuie sa o acceptam caci tolerabilitatea noastra este idependenta si insignifianta fata de capacitatea de a tolera a societatii...

Iti recomand un film excelnt "The Fiddler on the Roof". :)

Ciprian D. spunea...

@fotolucian
Asadar merita vazut....

Malpraxis spunea...

eu as vrea sa mai existe auschwitz-ul. unii oameni merita sa fie acolo. poate o sa ziceti sa sunt nebun dar nu sunt! sunt doar realist! fiecare cu parerea lui asa ca puteti sa ma faceti in orice fel...oricum eu nu mai simt nimic

Lillee spunea...

Si eu care-mi doream atat sa-l vizitez...mi-ai spulberat sperantele :D

Baiatul Ciudat spunea...

corect ...

Anca Ligia Petre spunea...

In contextul evenimential al Romaniei in 2010...eu as striga, tocmai,ca "VREAU LA AUSCHWITZ!"

HawK spunea...

Ca sa vezi ce prost e si romanul, cunosc pe cineva care a mers acolo si a scris in cartea de oaspeti

"Fc Brasov - Bayer Munchen 3-0 "

:))

Blindius spunea...

At Boscodina.Nu are cum sa fie catalogat antisemitism din moment ce au furat piesa respectiva,fiindca furand piesa se arata un semn de protest fata de ceea ce a fost,in nici un caz nu inseamna **hehe,moarte evreilor,am furat insemnarea de la intrarea in lagar**.Excludem ideea catalogarii de antisemitism aici.Le e foame si lor,au furat niste fier si asta e.Nemtii au deschis 11-12 lagare de concentrare in care s-au petrecut locuri oribile,respectivul e doar cel mai sonor,dar deja o drama nu se mai masoara in cifre,ci in sentimente.

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur