Voluntariat in 2011

VOLUNTÁR, -Ă, voluntari, -e, adj., s. m. I. Adj. (Despre oameni și manifestările lor) 1. Care acționează de bunăvoie, din proprie inițiativă, nesilit de nimeni, în mod conștient; (despre acțiuni) care se face de bunăvoie, fără constrângere. 2. Persoană care se oferă să facă ceva dezinteresat.

2011 reprezinta, printre altele, Anul European al Voluntariatului, prin urmare se vor scrie tomuri intregi despre ce inseamna sa fii voluntar, ce trebuie sa faci ca sa devii voluntar, de ce sa fii voluntar sau de ce sa faci voluntariat.
Tomuri, tomuri intregi! Fara indoiala, in acest an, vor exista mai multe proiecte comparativ cu anii precedenti, proiecte care vor implica un numar mai mare, relativ, de voluntari.

Paradoxal, din experienta pe care o am de voluntar, nimeni nu este preocupat de recrutarea, pregatirea si mobilizarea voluntarilor. Astfel voluntarul nu este decat un mijloc prin care un proiect poate fi initiat si dus la bun sfarsit.

Foarte multe ONG-uri intampina dificultati in implementarea proiectelor datorita penuriei de voluntari. Exista asadar o criza de voluntari si acest aspect se datoreaza faptului ca se porneste de la premise eronate cum ca oricine poate deveni voluntar cu conditia sa existe vointa.
In aceste conditii oricine se implica intr-un proiect primeste apelativul si statutul de voluntar indiferent daca in cadrul proiectului a curatat o ceapa sau a descarcat cinci tone de morcovi. In prezent nu conteaza daca persoana care se implica are vreo notiune despre ce este ceapa, cu ce se curata si care e ratiunea pentru care intai se curata ceapa si apoi se descarca morcovii, sau invers.

Nu, important este sa fie la numar caci apoi totul se invata pe parcurs, in 3 cazuri din 10 sau mai rau, ca si cand orice gigel care se joaca de-a inginerul trei saptamani devine inginer cu diploma drept recompensa pentru ca s-a dovedit vrednic sa se joace.
Mai incape vorba sa vorbim de voluntari amatori sau voluntari profesionisti?

In aceste conditii voluntariatul nu este nici macar o joaca, ci mai degraba o lipsa de respect crasa.

8 comentarii:

Anonim spunea...

nu stiu daca chiar vor fi atat de multe activitati de voluntariat in acest an - din ce am vazut pana acum, miscarea e cam slaba
recrutarea si pregatirea voluntarilor erau valabile ca proces pe vremea cand voluntarul iti statea macar cateva luni in organizatie - in prezent, a ramas valabil doar conceptul de mobilizare
criza de voluntari e partiala - teoretic exista un numar substantial de persoane care vor sa voluntarieze; practic e greu sa armonizezi dorinta lor - (ne)calificarea - nevoile organizatiilor
din punctul meu de vedere nu exista voluntariat amator sau profesionist; cine vrea sa faca voluntariat, o face azi, maine, peste 10 ani, tot timpul etc; important este sa iti inteleaga drepturile si responsabilitatile

Ada Angharad spunea...

Voluntariatul doar de dragul cauzei e oarecum iluzoriu. O faci pentru ca te vezi cu X si Z, pentru ca e fun, pentru ca nu vrei sa fi singur si ai nevoie de socializare. Plus, ca al naibii, daca ai cauta voluntari la spalat WC uri n-ai gasi, insa voluntari la Artmania sau la Red Bull Maniacs, cat cuprinde! Deinde si de proiect, de deschiderea fata de nou, de dorinta si rezistenta la invatare, de enorm de multe variante.Acum, dupa atata voluntariat, stii si tu ca voluntarul asteapta ceva.Un sandvis, un tricou, pix, badge, lanyard, o chestie dar mai ales APRECIERE. Sentimentul lucrului bine facut e ok, dar nu ajunge. Omul vrea rezultate,Daca nu stie ce si cum sa faca, nu o sa le aiba si o sa dea naibii tot voluntariatul.

Ciprian D. spunea...

@nobine
Ar fi bine daca lucrurile ar sta cum spui :) insa din pacate cred ca sunt foarte putini voluntarii carora nu trebuie sa le desenezi ce este aia responsabilitate si obligatie, dar mai ales pe care poti conta caci activitatea lui de voluntar este dezinteresata in spiritul voluntariatului.
Bine punctat, "recrutarea si pregatirea voluntarilor erau valabile ca proces pe vremea cand voluntarul iti statea macar cateva luni in organizatie - in prezent, a ramas valabil doar conceptul de mobilizare". Este imperativ sa formezi un voluntar pentru propriul interes, al organizatiei tale? Unde e spiritul voluntariatului? De ce nu l-ai forma pentru ca la randul lui sa iti rasplateasca efortul aducand un plus de culoare comunitatii, societatii, in organizatia ta sau in oricare alta? :) Intrebarea mea este: in spiritul voluntariatului ai face asta? ai forma voluntari pentru a fi pregatiti sa faca voluntariat la tine in organizatie sau in orice organizatie aleg ei? :)

In conditiile in care cineva "devine" voluntar doar pentru ca a facut parte dintr-un proiect cred ca putem sa vorbim metaforic macar si de voluntari profesionisti si voluntari amatori. Ba chiar mai mult, nomenclatura de voluntar profesionist este stipulata intr-o lege a m.a.n.ului :P

Ciprian D. spunea...

@dreamwind55
Cred ca tocmai ai definit voluntarul amator :)

Ada Angharad spunea...

Nu cred ca se poate vorbi de voluntar amator si profesionist, ci mai degarba de voluntar "generalist" si "specializat". Orice voluntar poate imparti flyere pe strada. Dar nu orice voluntar iti poate coordona o locatie intreaga la FITS, de ex. Voluntarul profi ala de la MAPN e... nu prea voluntar, pentru ca primeste salariu. Singura treaba voluntara e ca a ales serviciul ala fara sa fie luat cu japca, ca pe vremuri.
Ca sa fii voluntar ai nevoie de o motivatie. Cand vom gasi motivatia, vom gasi si cheia voluntarilor ..."fara numar". Cand se vorbeste de voluntariat, topti ne imaginam niste tineri ambitiosi, energici, zambitori mereu gata sa schimbe lumea pe degeaba, din bunatatea inimii, animati de principii inalte si idei umaniste... VAX. aici se greseste.Toti isi au un pret. Fie ca e distractia, participarea la evenimente la care nu ar ajunge altfel, socializarea, dorinta de a invata (exista si asta, dar mai rar), ego-ul,dorinta de afirmare intrun grup sau comunitate, vina, sentimentul ala de "ce tare is". Asta e totul. Trebuie sa sti ce ii oferi si ce iti odera la schimb.

Ada Angharad spunea...

Daca ma intrebi de ce sunt voluntara la FITS iti spun "pentru ca imi place" imi place sa cunosc oameni interesanti, sa fiu in mijlocul evenimentelor, sa stiu inaintea altora diverse chestii, sa merg la evenimente, sa ma simt fucking important cu badgeul de gat, imi place atmosfera aia de nebunie generala, imi plac colegii, ma distrez, e fun. Asta e "pretul meu" daca vrei sa ii spui asa. Daca m-ai pune la FITS sa mut schele dupa fiecare spectacol sau sa calc costume, as pleca. Nu imi place, nu stiu, nu vreau si nu e fun. Si pentru ca oferta mea nu a primit pretul corect.

Anonim spunea...

Mapn-ul foloseste gresit terminologia; la fel vodafone

voluntar de dragul voluntariatului facem toti, informal, atunci cand ne decidem sa stergem praful fara sa ne zica mama sau cand ajutam o tanti sa treaca strada samd. voluntar, ca persoana care lucreaza in ONG-uri este o resursa umana care trebuie sa te ajute pentru indeplinirea misiunii tale, care este in concordanta cu o cauza, care la randul ei are treaba cu comunitatea. daca tu imi zici ca ai un ong si dai 500 de euro lunar in buzunarul tau ca sa formezi niste voluntari, dupa care esti fericit ca ei pleaca sa frece menta in alta organizatie, care va investi alti 500 eur samd (suma e doar pt exemplu), atunci vreau si eu sa voluntariez la tine in organizatie :))) pana la urma voluntar e ca orice resursa HR, cu specificitatea lui.
partea cu invatarea de responsabilitati e foarte simpla: daca ai cadrul format si terminologia simpla si nu faci exceptii de la regula, vei lucra doar cu acei oameni capabili sa inteleaga acest lucru... si daca mai multe organizatii fac acelasi lucru, iaca evolutia :) din practica stim amandoi ca sunt organizatii usor perverse si usor lipsite de etica si principii... si daca vom continua discutia, ajungem la altele :D

Anonim spunea...

Ada, e normal sa existe voluntari diferiti pentru sarcini diferite. Eu de exemplu as putea voluntaria la ora asta si pe pozitii cu expertiza specifica (gen fundraiser sau consultant management etc) pt. ca pot asta. Acum 15 ani nu as fi putut voluntaria decat pe sarcini marunte, pentru ca nu aveam cunostinte suficiente, nici experienta si poate nici abilitati. Pe de alta parte, pentru proiecte complexe ar trebui facuta diferenta intre ce fac angajatii si ce fac voluntarii...

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur