Cinemateca TIFF - Drumul păsărilor vs Copiii uraniului


Castiga o invitatie dubla la film! Lasa primul un comentariu si castigi o invitatie la Cinemateca TIFF astazi, joi, 10 mai, de la 20:00, la Teatrul Gong din Sibiu, care continuă cu o seară dedicată filmului documentar în care vor fi proiectate două filme româneşti, de excepţie: Drumul păsărilor (regia Klara Trencsenyi, Vlad Naumescu) şi Copiii uraniului (Adina Popescu, Iulian Ghervas).

Drumul păsărilor (52 min)

În Delta Dunării, la Periprava, bătrânii mor, iar tradiţiile se pierd. Comunitatea de lipoveni, alcătuită din credincioşi de rit vechi, a rămas fără preot. Dintotdeauna, aici preotul se alegea din comunitate, nu trebuia să aibă studii de teologie. Acum, bătrânul preot e bolnav, ţintuit de mult la pat, iar cel tânăr, ales de săteni, nu îşi poate îndeplini misiunea fiindcă nu e însurat şi nici nu se mai găseşte o fată dispusă să devină preoteasă. Satul e disperat - înmormântările sunt oficiate de diacon în lipsa preotului, şi tot fără preot se ţin slujbele de Paşte sau de Crăciun. Sătenii îşi amintesc cum atunci când erau copii şi se auzeau strigătele prizonierilor pe Dunăre, părinţii îi minţeau că nu e nimic, doar ţipătul păsărilor. „Suntem păcătoşi”, îşi spun sătenii, privind în trecut. Filmul urmăreşte trei ani din viaţa comunităţii unde schimbările recente şi modernizarea dezvăluie ce fragilă şi vulnerabilă este o societate tradiţională.

Copiii uraniului (62 min)

După zeci de ani de lucrat în subteran, şi-n somn supravieţuitorii se visează tot acolo: în mina de uraniu. În realitate, în Băiţa Plai acum nimic nu mai seamănă cu ce a fost cândva. Mina „Avram Iancu” a fost închisă în 1998, iar întreaga zonă a intrat într-un proces de ecologizare. Localitatea este suferindă. Dintre muncitorii de atunci, puţini mai sunt în viaţă. Blocurile, cândva frumoase, sunt şi ele o ruină. Oamenii trăiesc culegând bureţi şi vânzându-i pentru export. Fiindcă „Cine te ia la serviciu, tot bolnav şi iradiat?! Ne duce popa tot pe rând.” Neagră ironie – deşi mina e închisă, urmele uraniului sunt peste tot. Nivelul radiaţiilor este mare, casele sunt afectate din două surse: de la mină şi de la materialele de construcţii luate din zonă. Minereul este peste tot: localnicii pot găsi bucăţi la marginea drumului, copiii se joacă în ţărână cu pietre ce au un nivel de radiaţie mult peste nivelul admis. Peste toate, se aude fluieratul inocent al unui băieţel.

4 comentarii:

Anonim spunea...

1 comment :)

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Interesante filmele :)

Ciprian D. spunea...

Bravo, ai castigat o invitatie dubla :)

Astept un email la gigelitatea@gmail.com sa iti spun cum intri on posesia invitatiei. Vizionare placuta :)

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur