Nu vreau sa mor! Nu caut! Am motiv!

Am fost constrans, ieri, sa trec pe langa cimitir. Cu treaba. In ultima vreme sunt coplesit de impulsuri acerbe de a munci pana la limita. Nu (re)cunosc limita. Asadar muncesc, caci munca il innobileaza pe om.

Spuneam ca am trecut pe langa cimitir; in apropierea cimitirului este o sala de pomeni.
In fata salii pe langa care am trecut, m-a recunoscut – si mi-a dat binete, in felul lui, tragandu-ma de maneca - un fost coleg din gimnaziu, Popica (predestinat nume), cu o progenitura in brate, insotit de o chestie, sotia lui probabil.

M-am bucurat complezential - i-am raspuns la binete in felul meu batandu-l pe umar - l-am asigurat de cele mai simple condoleante, caci conjunctura in care i-am gasit parea daca nu una mortuara, cel putin una comemorativa.

Aiurea!
Mi-a marturist ca a mancat deja pomana unei babe si ca asteapta, catestrei, sa se mai strecoare de va mai fi vreuna, sa aiba ce manca la cina.
Mi-a mai marturisit ca nu se prea intelege cu munca, ca patronii-s hoti si-l platesc putin, da`ca-s fericiti ca au un acoperis, locuinta sociala, in centru - de-i zic aia istoric – pentru care nu platesc...ca-s amarati, si-afara nu i-o da nimeni... A facut o pauza si mi-a cerut o tigare; i-am dat una, mi-a luat doua, una dupa mancare!

Am vrut sa-l intreb...dar nu l-am intrebat; cred ca a mai turuit ceva cat am fumat si eu o tigara incercand sa ghicesc ( de ce? ) cand „o fi murit”?!
Foto - Egon Schiele/L`homme et la mort

12 comentarii:

PACO spunea...

Parca e o intamplare din schitele lui Caragiale

Ramona spunea...

Cu criza asta,imi adaug la punct de lucru ,confectionare sicrie !Si daca merge treba bine imi deschid si pompe funebre !ce zici ?

Unknown spunea...

Mestere, superba chestia... Trista rau...

little RED spunea...

a sunat haios,
asa imracat frumos.
Traiasca talentu saracu,
ca daca nu suna ca dracu...

:)))

Anonim spunea...

sut oameni care au incetat sa mai lupte cu viata,s-au consolat si se complac .Nasol e ca au o familie si nu da nici o sansa de reusita progeniturilor.Ii invata din fasa sa devina sclavii sistemului fara lupta.E trist,dar adevarat.Ca acest"coleg",sunt multi,poate prea multi.

zafox spunea...

face ce face si romanu tot nu moare de foame...

Neamtu' spunea...

Trebuie sa iei in calcul ca exista si perioade in viata cand simti ca esti invins, cand simti ca societatea are ceva cu tine si cand simti ca toti sunt impotriva ta. Depinde de fiecare cum reuseste sa depaseasca aceasta perioada.

Ciprian D. spunea...

@PACO
Caragiale era genial, scriitura mea este doar gigelistica.

@Ramona
Sa stii ca voi vb intr-un post despre asta caci e mai interesant decat pare.

@Paul Gabor
Chiar m-a tulburat desi am o receptibilitate extrem de selectiva. As vrea sa zambesc dar nu vreau sa-mi sterg rictusul de pe fata.

@little RED
Cred ca-s faine versurile dar nu le prea inteleg.

Ai dreptate Alecs insa uneori ma intreb daca au renuntat la lupta sau nu au luptat niciodata. Sincer, nu stiu daca vreau sa stiu!

@Zafox
Mi-a venit in minte ca "romanul e inventiv"! De ce dracu nu poate fi in mod constructiv?

@Neamtu
Popica era in "B", promotie cu subsemnatul. Era al naiba de bun la toate materiile si nu depunea efort. Canta pe mai multe voci in cor si era cel mai bun atacant pe maidan. Ce-mi place sa vb de el...la trecut!

Ramona spunea...

Pai nu mai inteleg nimic,ce legatura are moartea cu acele persoane care s-au multumit cu atat cat au ?Fama sa inteleg,daca omu' nu vrea sa progreseze,trebuie sa ma simt vinovata ca soarta a fost mai cruda cu acele persoane ?chiar nu inteleg .Eu daca n-am avut o bucata de paine ,nu mi-a dat nimeni si nici la pomeni n-am fost,intelegi ?Am muncit ca aproape cadeam din picioare, pentru familia mea.acum chiar m-am suparat .

black felt spunea...

Bai gigele ai fost mortal cu faza cu "insotit de o chestie, sotia lui probabil"...

cred ca am ras o juma de ora...cat cinism intr-o singura propozitie...

:)

little RED spunea...

deci a sunat foarte haios transpunerea facuta de tine unei situatii cat se poate de trista ;)

LiliAna spunea...

povestea ta seamana ca cea a cersetorului din centrul oraselului meu care tot timpul are castile pe urechi, tigara intr-o mana si sticla de coca cola in cealalta...si le merge!

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur