Asa a fost sa fie -TEx Sibiu- partea a doua

"Este imposibil pentru suflet sa simta o pasiune fara ca acea pasiune sa fie sincera, veridica!", spunea Descartes in Pasiunile sufletului.
Un aspect fascinant pe care l-am sesizat la TEDx Sibiu, in urma cu doua zile, a fost acela ca toti speakerii au avut cel putin un numitor comun: pasiunea. Iata ratiunea pentru care putem admite ca emotiile si pasiunile pot fi influentate sau resimtite ca efect al trairilor celuilalt.


Parașute, păzea! O sa faca un curs!
A fost totusi si-un speaker la TEDx Sibiu care a vorbit fara pasiune: Cristina Bazavan. Umila mea parere este ca, Cristina Bazavan a recitat un editorial de revista pentru femei, unul autentic dar nici pe departe tabu.
Nu sunt platit anume pentru a minimaliza prestanta Cristinei Bazavan . Iata de ce va marturisesc cu toata sinceritatea ca facand abstractie de coerenta oratorica speachul ei a fost cel mai neinsufletit, lipsit de vlaga, si s-a imbinat grozav cu o apatie, specifica, mitica. Probabil pentru ca s-a simtit un fel de invitat de umplutura (stiut fiind faptul ca timp de o saptamana s-a cautat asiduu al optulea speaker).
In conjunctura descrisa mai sus a vorbit C.B. despre dinamica vietii, prin urmare singurul lucru interesant a fost ca in viitor ar vrea sa faca un curs de parasutism. Stupoare! Am intrebat in stanga si-n dreapta in speranta ca cineva a inteles obscuritatea afirmatiei (curs de parasutism=vrea sa devina una cu parasuta sau sa-i invete pe altii sa devina una cu orice parasuta) insa cel mai multi au plecat de la TEDx fara nicio framantare.

Procesoare, biți si multi core!
Au fost momente, la TEDx, in care m-am simtit din nou precum in bancile facultatii la cursuri insa de aceasta data nu pentru a atipi ascultandu-l pe Ion Dur, ci pe prof. dr. ing. cercetator emerit incontestabil Lucian Vintan.
M-am straduit din rasputeri sa il urmaresc desi se pare ca a folosit cea mai accesibila exprimare insa m-a pierdut dincolo de cuvintele: procesor, biti, dual core, ma rog, expresii uzuale din sfera PCului.
Chintesenta speachului sau a fost insa exceptionala; a fost integrata in doua fraze prin care ne-a transmis mesajul urmator, parafrazez: excelența, aceasta ar trebui sa fie targetul principal al fiecaruia care vrea sa realizeze ceva. Mai mult, pentru ca societatea romaneasca sa revina pe un fagas normal ar trebui ca fiecare dintre noi sa facem doar ceea ce stim sa facem cel mai bine, fiecare dintre noi ar trebui sa isi vada de treaba...

Ne indeletnicim cu profanarea mediului!
Singurul care si-a facut temele inainte sa vina la TEDx a fost Teodor Tulpan. A fost cel mai concis si la sfarsitul celor 17 minute multi si-au spus in gand: e un meserias Fane, abia astept sa schimb cateva cuvinte cu el in pauza!
Teodor Tulpan nu a vorbit doar despre dinamica vietii, si dinamismul personal, ci a transmis o doza de energie tuturor celor din jurul lui, prin atitudine.
Totusi, nebuloasa din speachul lui s-a concentrat in zicala: daca nu poti ajuta un om, macar incurca-l! Inca ma mai framanta aceasta zicala, oare cand a spus asta s-a gandit la statul roman?

Nu ne vom opri aici si asta e o provocare!
...a conchis Liana Buzea, exact cum ma asteptam. Speachul Lianei a fost un eco-speach, iar continutul a fost justificativ si deosebit de moralizator. A placut, insa efectul speachului nu e mai departe decat indemnul sau imperativul de a nu mai arunca gunoaie pe strada.
Liana Buzea m-a surprins cand s-a adresat audientei in limba engleza din respect pentru cei prezenti care nu cunosc limba romana, insa i-am dat dreptate in ceea ce priveste respectul pentru cei care nu cunosc limba engleza...

Istoria pasiunii pentru film!
A mai vorbit John Ketchum, despre Filminute insa orice din speachul lui poate fi gasit prin research pe net. Foarte inspirat tipul!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cristina Bazavan tine o revista in carca si a pus pe picioare un post de radio. Nu am fost acolo dar poate a vrut sa spuna ca vrea sa faca parasutism.

Raluca spunea...

Poate anul viitor faci tu un ted. :)

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur