Inovatie, diversitate si entuziasm - Eliza Penciu - la TEDx Sibiu

Eliza Penciu a reusit sa impresioneze echipa TED prin "entuziasmul si dinamica din viata ei", au declarat in comunicatul de presa organizatorii TEDx Sibiu.

"1. Cine este Eliza Penciu?
Sunt un om obişnuit, care în 32 de ani a trăit destul de multe întâmplări şi situaţii de o mare diversitate din care a învaţat mai mult sau mai puţin. De când eram mică am învăţat de la tata două pseudo-zicători, pe care le aplic fără sa le mai conştientizez în mod special, pentru că mi-au intrat mult prea bine printre obişnuinţe.
Prima este: Ce ţie nu-ţi place, altuia nu face!, iar cea de-a doua Capul ce se pleacă, sabia nu-l taie, dar nici bine n-o duce!. Găsesc bucurii ale vieţii în marea majoritate a situaţiilor cu care ma contrunt, dar asta nu înseamnă că viaţa e uşoară, e doar frumoasă.

2. Care este cea mai mare provocare profesionala a ta?
Când m-am angajat la muzeu mi s-a spus: Avem nevoie de o mâţă care să se caţăre pe pereţi şi să aducă bani muzeului. Eu am răspuns, încrezătoare: M-aţi găsit, eu sunt aceea!
Am două provocări de aceeaşi importanţă, căci totuşi nu pot fi cea mai altruistă persoană:)
In primul rand, în tot ceea ce fac, de la cele mai neînsemnate lucruri (gen chestiuni birocratice) şi până la evenimentale pe care le organizez, cu mare plăcere, sper ca si cu profesionalism, pentru muzeu, am nevoie de atenţie distributivă, spontaneitate, claritate a gândirii, simţ dezvotat al prevederii neprevăzutului şi multă bună dispoziţie, pe care o împrăşti tuturor celor care au nevoie de ea. Provocarea este să continui în acelaşi mod, pentru ca această reţetă este deja încercată şi roadele ei sunt nenumărate.
In al doilea rand, poate se ştie sau nu, eu am o boală incurabilă - scletoza multiplă, care evoluzează în diferite moduri, până la dizabilităţi urâte. Provocarea mea constă în ţinerea sub control a bolii, printr-o gândire pozitivă, prin activităţile în care mă implic, prin emoţiile rezultate din acestea şi bucuria cu care îmi trăiesc viaţa, în scopul întârzierii avansării acesteia şi a menţinerii mele în acţiune.

3. Un motiv pentru care cititorul este bine sa vina la TEDx sa te vada.
Eu aş veni la TEDx s-o văd pe Eliza, deoarece, din auzite, cred că ea, prin optimismul şi pofta ei de viaţă, este o persoană capabilă să transmită, prin propria-i energie bazată pe experienţa acumulată la Muzeul Astra, mesajul că soluţiile la problemele cotidiene există la tot pasul.

4. Care este viziunea ta despre viitor? Cum vezi viitorul tau? Dar al tarii?
Tata m-a învâţat o maximă de la Confucius când eram mică: Şovăielnic vine viitorul, ca săgeata-şi ia prezentul zborul, veşnic e trecutul pe pământ!, transpusă în versuri de Fr. Schiller.
Viitorul meu va fi foarte bun, pentru că am încredere în el. Stiu că dacă îmi propun ceva din tot sufletul, se împlineşte (bineinteles cu muncă, încredere şi veselie).
Referitor la viitorul ţării...să spunem că am încredere că va fi mai bine, dar... nu sunt sinceră! Este imperativa schimbarea mentalităţii, din pacate...
De ce nu s-a învăţat încă lecţia că istoria se repetă? Şi de ce nu se respectă îndemnul: Învaţă din propriile greşeli!?"

Se spune ca un om care are o experienta de cinci ani in specialitatea sa poate fi considerat drept profesionist. Eliza Penciu, de cinci ani este coordonator cultural de programe turistice in cadrul Muzeului Astra Sibiu.

2 comentarii:

Calin Blaga spunea...

Singura din cei de la TEDx care merita tot respectul!

Ciprian D. spunea...

Adevarul e ca si eu m-am intrebat ce cauta unii acolo :D
Voi vedea maine.

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur