„In Romania, tipul omului inteligent si unanim simpatizat este chiulangiul sistematic, pentru care viata este un prilej de capriciu subiectiv, de exercitiu minor al dispretului, de negativitate superficiala.
N-am intalnit om care sa aiba o mai slaba aderenta la valori ca romanul“. Emil CIORAN- Schimbarea la fata a Romaniei
Irefutabil, lectura cioraniana ramane drept cea mai evidenta preocupare a adolescentei mele. Complexul proces al educarii ratiunii, definitiile personale si principiile celui care il regreta astazi pe Cioran, toate au la baza un amor pueril de intelepciune, imba(rba)tat de caracteristica sete cunoastere care a zguduit toata logica mea de pana atunci.
Exegeza cioraniana mi-a tulburat logica mostenita ca traditie, martirizandu-ma prin chintesenta bicelor verbale; acea forma de baza a organizarii activitatii instructiv educative avea sa ma determine sa accept variatiunea lucrurilor, drept preambul al lamentarii de-a lungul existentei.
Am descoperit muzica ramanand surd la orice tentativa de zgomot. Am invatat sa iubesc frumosul cultivand tarele celui mai acerb monstru: vanitatea. Gratie lui Cioran...
8 aprilie 1911 - s-a nascut Emil Cioran, cel mai mare filozof roman; s-a stabilit in Franta, unde a trait -fara cetatenie- pana la moarte.
8 aprilie 2011 - Ministerul Culturii nu a avut fonduri pentru a cumpara manuscrisele lui Emil Cioran, scoase la licitatie la Paris!
UN ROMAN a cumparat intreg lotul de documente care i-au apartinut lui Cioran cu 405000 de euro, in cadrul unei LICITATII LA PARIS!
Azi, Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu aniverseaza 100 de ani de la nasterea celui mai mare filosof roman, Emil Cioran, prin programarea unei repetitii lectura a spectacolului „Ispita Cioran”!
La Sibiu, onoarea ne este salvata de profesorul belgian Eugen van Itterbeek, stabilit in citadela, initiatorul Colocviilor Cioran, ce vor fi fost, in acest an, la aXVIIa editie!
Edilitatea sibiana, oamenii de cultura din citadela, concitadinii...l-au dat uitarii pe Emil Cioran!?
6 comentarii:
Emil Cioran e printre preferatii mei :)
Iata un text pretios, mersi de informatii, nu retinusem data nasterii lui.
Cat de mult ne-a imbogatit Cioran pe noi, toti romanii...
Un geniu printre oameni nascut iata printre romani.
Nu e chiar uitat. Vitrina de la Humanitas ii e inchinata lui. Tribuna are un serial de cateva zile bune despre Cioran.
TVR are bani sa cumpere tot felul de meciuri de fotbal, dar pentru Cioran nu mai are. Catedrala neamului si alti mastodonti costa milioane si milarde, dar o Catedrala de Cultura nu are cautare, pentru ea nu sunt bani. Eh... nu e nici Petöfi si nici Fernc Molnar. If u catch my drift.Ma bucura faptul ca documentele au fost cumparate tot de un roman, George Brăiloiu, care le va dona Statului Roman, sau cel putin asa spune media. Bravo lui, daca va fi asa !
@ Miruna
Cum nu ar fi? :)
@Ingerul tau
Multumesc pentru apreciere :)
Adevar graiesti; mai avem vreunul de la Cioran incoace?
@Ada Angharad
Cel putin mass media a umplut cateva pagini, la aniversare, la unison cu bloggerii. Asta e bine, cred!
Fireste ca nu sunt bani pentru Cioran insa vor fi achizitionate masini noi pentru parcul auto al demnitarilor, in curand :) Caci acolea bubuie de genii...
Trimiteți un comentariu