Linistea publica mai prejos de avantul meseriasului!


Nu este titlul unui film ci realitatea societatii noastre de consum. Unde-i lege(a 153) (nu-)i tocmeala!  Exista o lege care iti da dreptul sa fii cel mai scandalagiu vecin de pe palier sau cel mai galagios vecin din bloc. Dap, exista din iulie 2010, legea 153 care a modificat legea 61 din 91 care potolea orice focar de galagie. Mai poate primi cineva amenda, pana la 1500 de lei, pentru banalitatea de a ii fi deranjat pe ceilalti locatari? 

Exista o suma de legi care sunt respectate, mai mult sau mai putin, insa nu exista, pentru ca nu s-a inventat, o lege stricta despre bun-simt.
A fost odata ca niciodata o revolutie care a inoculat in mintile oamenilor notiunea de democratie. Dupa ce raul a fost facut au fost deschise magazinele de materialele de constructii, la unison cu comercializarea revistelor de (re)amenajare a cutiilor de chibrituri, numite in continuare locuinte. Atunci a aparut zgomotul si a disparut linistea in orice bloc de apartamente. 
Indiferent unde te-ai muta, si eu am aceasta capacitate mai abitir decat un nomad, este imposibil sa nu dai peste un faras de mesteri treinuiti cu instructiunile de pe sacul de ciment, carora li se rupe de cat de obosit esti tu, si cat de dor iti este de o farama de liniste in umilul tau dormitor. Astefl, flexul si ciocanul definesc notinuea de miserupism iar legea le tine isonul. E voie!

Constituie contraventie tulburarea linistii locatarilor intre orele 22.00 – 08.00 si 13.00 – 14.00, de catre orice persoana prin producerea de zgomote, sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatie de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora.
Am impresia ca legea asta a fost promulgata in defavoarea locatarului, intrucat fata de vechiul program (22-06 si 15-17) per ansamblu programul a fost prelungit cu o ora, acesta fiind de 11 ore fata de 10 ore inainte. In schimb, distributia orelor de liniste a fost reconsiderata. Aceasta s-a datorat faptului că, in ultimii ani, a crescut frecventa si durata lucrarilor de modernizare a apartamentelor, iar fixarea repausului in timpul amiezii vizeaza nu atat linistea cetateanului, cat servirea mesei de catre cei aflati la lucru. Fabulos!

Sa inteleaga tot nerodul, carevasazica daca eu ascult muzica la maxim in timp ce soarbe cioba meseriasul incalc legea care ii permite meseriasului sa-mi faca creierii varza cat e ziua de lunga. Exceptional!
Motivarea programului este patetica monser. Cica pastrarea perioadei vechi de liniste, intre orele 15-17, ar fi adus la perpetuarea deselor conflicte intre locatari, obligati la intreruperea lucrului la o ora nepotrivita pentru cei in cauza si obstructionarea activitatii incepute. Mai mult decat atat, cica pentru fluidizarea lucrarilor si scurtarea perioadei de executie s-a luat aceasta masura, monser, oarecum in defavoarea locatarului, care, din pacate, acolo unde se desfasoara asemenea lucrari, nu-si va putea desavarsi odihna de dupa amiaza, oferindu-i-se in plus 2 ore, intre 22 seara si 8 dimineata.

In concluzie, microclimatul de viata civilizat a devinit o puternica si stridenta bataie de joc in fata agresivitatii linistii noastre. Amenda prevazuta de legea 153 din 2010, lol, pentru nerespectarea programului de liniste este cuprinsa intre 500 si 1.500 lei, mai putin decat costa un flex si un ciocan, laolalta.

3 comentarii:

Anonim spunea...

In cazul in care meseriasul se opreste la 22.00.
Dar de multe ori meseriasul e proprietarul in persoana. Pentru ca nu-i asa, romanul se pricepe... sa carpeasca. De ce suntem carpaci? Pentru ca merge si asa bai, mancatzeash!
Atat! Ma duc sa dorm. La noapte nu voi putea pentru ca va da unul gauri si vor da altii de deasupra chef.

yaya spunea...

In curand copilul meu se muta la parlament ! ca doar acolo e liniste pe o perioada mai mare de timp. Ca in rest vecinul meu impertinent imi spune ca el are treaba incepand cu ora 14 . Ceea ce nu stie el insa este faptul ca fi miu o sa creasca si o sa aiba voie "sa respecte legea " adicatelea am sa-i cumpar tobe si il scot la ora 14 pe scara blocului. ba mai mult am sa fac un "band" din toti copii de pe scara si ii pun sa repete melodiii de la Metalica si AC dc pana la ora 22 .sa vezi ce ma mai distrez atunci ! ca cine rade la urma ... rade de se kk pe el

Anonim spunea...

Alt anonim....
Nu te supara ca dau si eu un comentariu.
Am inceput sa imi renovez apartamentul in luna mai. Pana acum... nu am nici o camera gata. Nu pot sa renovez nimic din cauza vecinilor. Desi respect orele de liniste mai sunt si alti vecini care si-au renovat sau mai renoveaza.
Dar pentru ca eu sunt singurul prost de pe scara care incearca sa respecte legea, nu am progresat de loc.
La mine e ceva de genul asta...
De la 8 la 13 sa zicem nu pot ca sunt pensionarii acasa si ii deranjez. De la 13 la 16..17 nu am facut nimic pentru ca e ora de liniste. Dupa ora 17, vin restul locatarilor acasa de la munca, si ori nu poate dormi ala micu ori nu poate lucra baiatu (nu-si aude gandurile).
Zi-mi cand pot sa imi renovez?
Eu unul nu m-am dus sa ii bat vecinei de deasupra la usa sau sa ii bat in teava ca la ora 11 noaptea ala micu' face 50 de metri garduri prin casa. Nu m-am dus la nici un vecin sa ii bat la usa ca face galagie.
Dar s-au gasit altii sa vina sa imi bata obrazu ca de ce m-am gasit sa imi renovez acum cand isi mai renoveaza inca 2, desi ceilalti au inceput dupa mine.
Eu unul am incercat sa tin o ora de liniste la pranz intre 13 si 16 cel putin. Consider ca doar o ora nu ar fi suficient. Daca cineva ar vrea sa doarma in acest interval ar putea dormi linistit.
Cat despre cei care asculta muzica tare, nu am nimic impotriva lor, atata timp cat o fac la ei acasa si isi izoleaza fonic camera. Am prieteni care si-au renovat apartamentele si si-au facut o camera izolata fonic unde dau muzica cat vor de tare.
Consider ca daca si pe tine te deranjeaza ca eu fac zgomot ar trebui sa te gandesti si tu daca nu faci ceva zgomot care sa ma deranjeze si pe mine.
Iar la renovarea unui apartament comunist trebuie stiut ca va fi ceva zgomot, pentru ca partea electrica este mult uzata si subdimensionata nevoilor actuale.
In plus mai toate blocurile au instalatia vechie turnata direct din fabrica in betonul din pereti. Eu unul am fost ceva mai norocos. O mare parte din instalatie era pe tevi si am putut sa o inlocuiesc si cu toate astea am avut 3 legaturi de facut. Care ar fi trebuit sa dureze 2 zile si au durat 2 saptamani cu vecinii pe cap, ca nu puteam sa dau o gaura.

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur