Daca nu ai carte, nu ai parte! Sau invers...

Sarut mana mama, ca m-ai educat cum nu se putea mai bine!
Nu m-a invatat niciodata ca tata e un fel de demiurg, nu mi-a insuflat niciodata - prin povata si vorba dulce - ca tatal meu e un fel de bau-bau. Intotdeauna imi infatisa un viitor mandru, drept urmare a propriilor eforturi dovedite prin studiu, munca si perseverenta. Premisa de la care pornea orice discutie a fost: „Invata, caci daca nu ai carte, nu ai parte!”.

De cele mai multe ori, insa, am constatat ca „sa ai carte nu se cere, ci sa fii prost si sa ai putere”. Alteori m-am convins ca oricat te-ai dovedi de destoinic conteaza mai tare sa stii ce cur sa pupi, dar mai ales in ce moment.
Nu am excelat in pregatirea educationala, nu am trecut de-a busilea, nu am trecut ca gasca prin apa. Ma pricep sa fac de toate: din unele cate-un pic, din altele mai mult, aproape nimic cu "accesorii" cu care m-as putea rani, gen ciocan, surubelnita, etc.
Am deprins prostul obicei sa muncesc mult, unii considera ca fac asta bine, mai ales cei pe care ii ajut - scutesc de propria munca. Nu ma intereseaza ce cred ceilalti insa uneori tin cont de nemultumirile lor.
Ca un facut, aproape intotdeauna cand e vorba de o "munca" mai acatarii sunt surprins in pauza de cafea, tigara sau la o barfa, in concediu...
Voi continua sa invat, insa de acum inainte voi invata sa am parte! Cartea...

24 comentarii:

Malpraxis spunea...

in ziua de azi nu prea mai conteaza daca inveti sau nu, daca esti destept sau nu, daca esti mediocru sau nu, conteaza doar sa ai bani si daca nu ii ai dinainte dupa e mai greu sa-i faci asta din cauza vremurilor care traim :|

Ciprian D. spunea...

De acord. Cand suntem geniali ne comportam prosteste; cand suntem prosti avem sclipiri de genialitate.
Cand suntem oportunisti...nu mai suntem noi!

Neamtu' spunea...

Faza cu cartea si cu partea se aplica in continuare. Cel putin pana se mai schimba generatiile. Am 10 clase, dupa cum am mai spus. Am facut tot posibilul sa ma dea afara din scoala tocmai pentru ca ma vrut sa demonstrez ca proverbul nu e chiar corect. Am facut aproape 10 de ani de mass-media, dupa asta, asa, cu 10 clase. Ziar, radio, tv. Grafica publicitara, conceptie publicitara. NU pot spune ca dunt super-prost. Doar prost :) SI totusi, nu recomand nimanui sa faca acel;asi lucru, pentru ca societatea in care traim ne oblica sa avem 'parte', ne forteaza sa ne ghidam dupa 'babalisme' stramosesti. Ne impinge de la spate sa mancam cartea ca sa devenim mai apoi someri cu multe diplome.

l.a.(nadie) spunea...

CURURI DE PUPAT SINT O GRAMADA MAI GIGEL.SA VEZI CUM AJUNG CEI PUPATI LA ORGASM.E ADEVARAT NU TOTI DAR MAREA MAJORITATE.............ADEVARUL SUPARA.NICI UNUL NU GRESESTE CHIAR DACA STIE CA FACE SAU A FACUT O TIMPENIE.CE-I MAI GRAV CA NU RECUNOASTE.

CORA spunea...

Si daca n-am nici bani? Si nici putere? Cum supravietuiesc? Atata mi-ar mai trebui...sa fiu si tampa...

Ana-Maria spunea...

Degeaba ai carte daca nu ai parte...de relati cunostinte...

alma spunea...

E bine sa ai carte!Dar sa inveti ceva,nu sunt de acord cu ceea ce se intampla azi...daca ai un spate si un job pe pile,musai sa ai facultate si o fac multi,dar n-au carte doar diploma!..intrebati profesorii cati studenti frecventeaza cursurile?
Mai cred ca nu banii il fac pe om,ci omul face banii si nici nu cred in bani si in cei care ii afiseaza ostentativ...cred in OAMENI..in cei care atunci cand stau singuri si se analizeaza..sa nu le fie rusine cu ce sunt sau ce au ajuns.

Anonim spunea...

Gracias por seguir mi blog, si es que entiendes español. pero bueno, siempre es bueno cruzar fronteras, aunque sea virtualmente.
Un saludo.

Georg spunea...

DE CITIT BALTAGUL.
Uitati TOT ce v-au invatat CEI-din-MARGINE-si-Total-Afara in UNI si scoala.
Esenta este:
1. Structura de Adancime (nucleul) ARHETIPALA.
2. Structura de Suprafata (realizata, opera in DISCURSUL PAROLE, nu LANGAGE)..EPOS..Poiematic.
ESTE CEA MAI MARE CHESTIE aparuta in Arcul Carpatin.(incluzand si filosofiile).

Textul (rau tradus totdeauna), aici ORIGINAL:

[url]http://www.globusz.com/ebooks/Baltagul/00000011.htm[/url]

Poate intelegeti ACUM cat de ADANCA si INTERESANTA e CHESTIA.
Si asta o spun dupa un vagonas de carti citite.Printre care si Antoine de saint Exupery: Micul Print si Ernst Hemingway: Batranul si Marea si Goethe: Faust..nici la gennuchi nu-i ajung.
Dar COMENTATORII PASC PE iMASURILE IGNORANTEI...

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Georg spunea...

BALTAGUL-sugestii

1.PRIMUL NIVEL structiv, intiga, PLOT-ul este de ROMAN POLITIST.
Cercetarea (ancheta!?) se face concret, cum zicea un elev GENIAL din anii 80' la ORA-DE-ROMANA...DIN-CRASMA-IN-CRASMA, pentru care a primit nota 2 de la VACA-DE-LA-CATEDRA.
Este mai mare decat tot ce aparuse prin anii 30' ca roman politist..si bate cu mana stanga SIMENON, Agatha Christie, Edgar Wallace..inclusiv americanii cu detectivul Marlowe de ex.
Examinati asta in primul rand, apoi la celelalte nivele..impletitura structiva e foarte complexa..
E primul si singurul ROMAN POLITIST scris in VORBIRE-RITMICA, deci EPOS..

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Ciprian D. spunea...

@Titanii
Tienes razon, en cualquier espacio virtual es un acuerdo fronterizo que fácil superar.
Saludo a usted!

Ciprian D. spunea...

@Her G.
Am gasit linkul de ieri; cu torentele nu ma inteleg dar lista e impresionanta. Raman fidel dc+ului cu riscurile de rigoare.

@Neamtu
Nu numai de societate suntem constransi, ci si de legi si alte bla blauri - fisa postului, etc.

@nadie(l.a.)
Mi-ai amintit ce patesc vanitosii in Infernul lui Dante; in viziunea mea infernul care ma/ne asteapta, sau nu, e mai atroce...dar eu sunt mai kinky.

@CORA
Supravietuirea mi se pare desueta, caci pare atat de high. Tarare (cu doi "a" de la paine) e cuvantul care reflecta starea noastra de spirit.

@Nicolescu Ana-Maria
De acord cu tine: degeaba! Si atat. Aaa...ba da, mai e speranta, arz-o focu`

@alma
Decat sa ma incred in oameni mai degraba (su)port cu stoicism greutatea infama a mizantropiei. Numa` sa-mi fie bine...
Am glumit, de fapt vreau pacea mondiala!

filotas spunea...

as spune ca per total conteaza sa ai carte...

dar nu si in romania...aici totul functioneaza dupa alte reguli, foarte absconse

KinR spunea...

Cuvântul "carte" e mai vechi decât cartea, aşa cum o ştim noi azi.

Cărţile scrise (de mână), când cei ce ştiau a "ceti" erau puţini, iar cei ce scriau şi mai puţini, se numeau "letopiseţe", "ceasloave", etc.

Împăratul Verde îşi cheama feciorii să-i anunţe că a primit carte de la frate-său, Împăratul Rosu, adică scrisoare, scriere, scriitură.

Cam tot din acele timpuri (şi până în zilele noastre), aveai/ai trecere – “parte” – de veneai /vii cu o recomandare scrisă (tot "carte").

Mai poţi avea “parte dacă ai carte", dacă ai cel puţin “două perechi” sau “trei bucăţi” şi vei avea sigur, cu “care de aşi” sau “quintă royală”.

Mă întristează să văd cum mai to(n)ţi tinerii de azi leagă interesul de carte (cel mai adesea subiectiv şi nu obiectiv) de interesul material şi nu spiritual.
De vină este şcoala ante şi post-decembristă care ar trebui nu să înveţe ceva anume pe copil ci - doar - să trezească dragostea şi pasiunea pentru “ceva” bun şi util şi să-l înveţe “cum se invata”.
Nici când nu ne-au stat la dispoziţtie dispozitive mai rapide şi mai bogate de informare. Şcoala n-ar trebui - decât - să formuleze criterii şi să ştie să îi învete cum şi ce să aleagă pe baza acestor criterii.

Dacă ar fi să săpăm la rădăcina răului, întâi am da de indolenţa guvernărilor, apoi de mitomania campaniilor electorale şi-adânc, de prostia din noi.

KinR spunea...

er.: Nicicâd nu ne-au stat... (in loc de: Nici când nu ...).
Scuze...

Ciprian D. spunea...

Mai succint suntem victimele sistemului, acelui sistem care se bazeaza pe lipsa noastra de atitudine? Daca e asa, sunt de acord insa desi imi place teribil tot pare machiavelic sa te intrebi ce faci tu pentru tara ca sa faca tara pentru tine...in timp ce mentalitatea este ca e de ajuns ca Tu sa fii, just like that, si lumea sa ti se astearna la picioare.

Malpraxis spunea...

@gigel
"De acord. Cand suntem geniali ne comportam prosteste; cand suntem prosti avem sclipiri de genialitate.
Cand suntem oportunisti...nu mai suntem noi!". De acord cu tine pana la partea cu oportunitatea. Daca suntem oportuni si ne iese suntem buni daca nu suntem la fel ca inainte :)

Ciprian D. spunea...

Da, interesant punct de vedere, insa ma tem ca orice "iese" de pe urma oportunismului este de scurta durata.

"[....]sa te trezesti la un moment dat ca nu ai nici un sens in viata autentic si serios[...] Nu trebuie sa crezi ca poti dobandi fericirea printr-un noroc (de altfel fericirea dobandita prin noroc, e falsa)
[...] numai prin munca cinstita si sustinuta poti sa te realizezi ca om, si ca nu intotdeauna munca coincide si cu placerea(cel putin la inceput). Nu visa si nu avea mirajii superficiale si vane, caci chiar daca se intampla sa le realizezi cine stie cum, iti vor iesi pe nas. Atmosfera buna ti-o faci singur. Nu avea idealuri de doi bani. Nu e o minciuna cand iti spun ca orice lucru frumos se dobandeste greu, dar se dobandeste sigur si trainic."
(Nichita Stanescu)

KinR spunea...

Multele materii de studiu din şcoli, tratate succint tocmai pentru că sunt prea multe, fac să fim (fără să vrem, fără să ştim) superficiali.
Sistemele Noi le-am născut şi n-ar fi crescut fără să le hrănim, tot Noi.
Dacă suntem victimele cuiva, atunci suntem victimele propriilor noastre ignoranţe şi indolenţe.
Ar trebui ca cei ce au clar în cap ce-nseamnă om, ce-nseamnă viaţă, ce-nseamnă (subliniez: ce-nseamnă) Dumnezeu, să fie mai mulţi decât cei ce nu ştiu.
Ştii bine că nu-i aşa.
Deşi sunt pe Pământ cu mult mai mulţi din cei ce cred decât din cei ce nu (în Dumnezeu), ştii (aşa sper) că nu toţi credincioşii şi-nţeleg.

Îmi pare rău că nu pot fi succint.
M-aş simţi, însa, vinovat daca m-ai intelege gresit.

Ciprian D. spunea...

Te-am inteles perfect, iti dau dreptate dar imi place sa cred ca nu-i asa.
Suntem indolenti, ignoranti si superficiali dar aceste caracteristici sunt desprinse din conditia umana nu din una nationala. E drept ca altii au lucrat nitel mai mult si le-au cizelat in timp ce noi am pus de-o miuta dar asta ne face iresponsabili nu complici. Caci altfel ar trebui sa se aplice, sa se explice prin liberul arbitru sartrian conform caruia a nu face ceva inseamna, totusi, a face bla bla. In contemporaneitate....

Ma rog, mi-e gandul la berea din frigider, primita cadou de-o luna. Stii care e paradoxul unei singure sticle de bere pe care trebuie sa o bea doua persoane? Ca atunci cand ii e sete unuia celuilat nu ii e pofta. Iubi, maine bem berea!
Acum vezi, ce ti-e omul? Toti respiram acelasi aer...

Georg spunea...

DE CE BALTAGUL?
de ce-l aduc in discutie? Este simptomatic..Bibliografie scolara, si in jurul carei carti este FOCALIZATA CEA MAI INTENSA URA din PARTEA ELEVILOR..(dati deschidere bloggg in google cu BALTAGUL..va inspaimantati..TOTI URASC CARTEA ASTA!)..DE VINA sunt semidoctii de la CATEDRA...
Fiindca profesorii au ajuns sa faca pruncii sa urasca tot ce-i LECTURA OBLIGATORIE...Si fiindca profii habar nu au de ce este faina cartea... Si fiindca pruncii nu au citit niciodata cu voce tare, nu au invatat pe de rost si recitat poezii..si mai ales..nimeni nu le-a citit sau spus povesti..sa le trezeasca interesul in copilarie..(aici parintii si de fapt lipsa bunicilor)...
URA FATA DE CARTE se datoreste SCOLII in primul rand..si IDIOTILOR de la CATEDRA si MINISTERULUI si PARINTILOR..tot sistemul...
NU INVETI sa-ti FIE IMEDIAT de FOLOS..si COPIII NU SE GANDESC LA FOLOS..acesta e pretextul sa le scuze LENEVIA...CULTURA E O CHESTIE CU BATERE LUNGA..si (cum spunea in alt context cronicarul), dupa ce-ai vazut 3000 de crimis si ai jucat tot in computer, ..nu-i mai placuta zabava si mangaiere decat cetitul cartilor...
DAR BALTAGUL merita sa fie citit ca roman politist sau ca poveste..uitati analiza si intriga si descrierea naturii patriei si omul cu natura..si caracterizari de personaje...CITITI CA POVESTE..sau ca adevarat ROMAN POLITIST..merita...

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Georg spunea...

CITITUL ADAPTAT LA NOILE MEDIA..EXEMPLU BLOGG-ul

Sistemele de invatamant si educatie sunt complet inafara vietii.
Eu as introduce media electronica aici..
Invatamantul prin BLOGG INTERACTIV in care legatura directa de la PROFESOR ca MODERATOR si elev respectiv BLOGGER prin participarea TUTUROR la discutie ar fi cea mai adequata chestie acum..Cu conditia sa fie restranse OFF-TOPIC-urile..
Si ar avea si elevii ceva de spus si descoperit, si MODERATORII..dar sa se accepte ca discutie sincera si corecta..si cu LOGICA...
Si bibliografie tot in NET si temele facute pe BLOGG..in ce masura mai pot fi numite clasic TEME e alta problema..
Dar e nevoie de fantezie, logica riguroasa si BUN-SIMT..
Asta numai asa..ca ideee..
la asta si poezii (TEXTE) originale, sau POANTE scurte despre oarece cultural..numite pe vremuri essays..sau compuneri cu tema..ha ce spasss..si CRITICA MODERATA de un MODERATOR (fostul PROFESOR)...
Am descoperit in NET CREATIVITATE CARE BATE cu mana stanga OPERA OMNIA PUBLICATA..creativitate in noul LIMBAJ, fie si cu prescurtarile de BLOGG sau SMS..isi au farmecul lor..totul e sa le descoperi...E O ALTA LITERATURA..e ACUM...clar ca profii habar nu au de asta...E O ALTA CULTURA..nu subcultura..desi in acest mediu dezvoltata..dar..CIUPERCILE BUNE CRESC PE BALEGAR..sa nu uitam...

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Ciprian D. spunea...

In afara de nepotul meu nu stiu ce alt copil mai intra aici...
Unul? Macar unul? Niciunul?
Dar sunt in asentimentul dumneavoastra Her G.

Ciprian D. spunea...

Blog interactiv educational...excelenta idee; parca ii vad pe astia micii: ""-Gigele, hai pe maidan la o miuta" - "-Nu pot acum frate ca tre sa scriu pe blog despre sinergia conjuncturala a chintesentelor exhaustive... " smile

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur