Katyn - coincidenta sau conspiratie?

Acum vreo 70 de ani peste 20.000 de militari polonezi au fost masacrati in padurea Katyn de catre rusi. Afost, si este, cea mai mare tragedie din istoria poporului polonez.

Azi, la 70 de ani de la acea tragedie, polonezii simt...acelasi gust amar.
Aeronava in care se afla o delegatie ce urma sa participe la Katyn, la comemorarea masacrului, a pierit in urma unui accident aviatic. Avionul in care se afla inclusiv presedintele Lech Kaczynski, s-a prabuşit la circa 1,5 kilometri de pista de aterizare a aeroportului pe care ar fi urmat sa aterizeze, la Smolensk, in vestul Rusiei.

Majoritatea persoanelor aflate la bordul avionului presedintelui polonez Lech Kaczynski erau rude al victimelor de la Katyn. Avionul lor s-a prabusit la cativa km de Katyn. In acest an ar fi fost prima data cand un oficial rus, de cel mai inalt rang, ar fi participat la comemorare asumandu-si, implicit sau explicit, trecutul asasin: insusi Vladimir Putin.

Moartea presedintelui Kaczinsky, impreuna cu suita oficiala a Poloniei, este dramatica datorita incarcaturii simbolice. Motivul pentru care aceasta tragedie confera(si) prin mass-media o aura de martiriu pentru tara lor consta in faptul ca s-a petrecut chiar inainte de comemorarea a 70 de ani de la Katyn.

Lech Walesa, expresedintele de tranzitie al Poloniei, a declarat pentru New York Tomes ca "acesta este al doilea dezastru ca gravitate după Katyn. Au vrut sa ne reteze capul acolo, iar aici a murit floarea natiunii noastre. Katyn este un loc blestemat!"

Privind in urma cu aceiasi detasare cu care (ar trebui sa) privim in jur, dar si spre inainte, ar fi oportun sa ne framante o singura intrebare:

"Coincidenta sau... conspiratie?"

26 comentarii:

Unknown spunea...

E, cu adevarat o tragedie ce s/a intamplat, mie mi-a trecut prin minte din prima ca ar fi vorba de o conspiratie... dar am zis ca ma urmaresc astia pe mine, mai apoi...

Ciprian D. spunea...

Dar daca avionul se prabusea pe teritoriul tarii noastre? Huh?
Peste cotroceni de exemplu...

Anonim spunea...

Mie mi se pare ca este un 9/11 la alt nivel, si sunt curios care va fi continuarea, si, mai mult decat oricat, cine va fi scos vinovat!

Unknown spunea...

Pfff , mare tragedie peste polonezi . De se afla si Base al nostru , ce faceam? Muhahahaha

Anca Ligia Petre spunea...

chiar va asteptati sa se spuna adevarul?... cand el este deja la suprafata... noi asteptam de fapt sentinta finala, adevarul il stie toata lumea foarte bine si foarte clar...acum va fi o sentinta finala, o decizie stabilita de catre autoritati...peste cateva zeci paote chiar sute de ani se va afla, poate, adevarul...desi...dupa atata timp apar legendele...

Anca Ligia Petre spunea...

nu avea cum sa se prabuseasca peste Cotroceni, pentru ca a fost programat sa se prabuseasca inainte de aterizare, pentru ca totul sa para "curat"... lucrurile sunt atat de simple...

Ciprian D. spunea...

@licuriciu'
cine-i vinovat......mi-ai amintit de un hit al tineretii mele de la Compact :D

Ciprian D. spunea...

@Miruna
Este uimitoare reactia polonezilor; se pare ca a fost iubit presedintele lor. Ce-i pe care i-am vazut cu lacrimi in ochi aprinzand o lumanare nu aratau ca niste manelisti.
Daca am avea noi norocul polonezilor nu s-ar decreta zile nationale de doliu ci m-as astepta ca toata tara sa fie intr-un mare chef de chef

Ciprian D. spunea...

@Marusia Ivanovici
vorba lui Mulder: the truth is out there!
Habar nam de ce asteptam adevarul din partea altora cand adevarul este in noi.

Stefan114 spunea...

Trist. Astăzi istoria s-a repetat... Nu vreau să par macabru, dar nici să fi încercat nu le-ar fi ieşit o comemorare mai realistă a evenimentelor de acum 70 de ani.

http://stefan114.blogspot.com/2010/04/katyn-1940-2010-istoria-se-repeta.html

Mirela spunea...

Destul de naspa... mie imi pare facatura nefericitul 'accident'.

black felt spunea...

Ar fi totusi si mai oportun pentru sanatatea bunului nostru simt sa nu ne mai framante acesata intrebare manelistica ci sa recunoastem ca a fost un nefericit accident de aviatie, pe fond de ceata, dupa 3 incercari esuate de aterizare...Dar, normal, noi romanii suntem prea OTEVIZATI ca sa mai avem bun simt

Calin Blaga spunea...

Un accident si nimic mai mult. O aeronava veche cu multe reparatii, ca a lui basescu. Dar n-avem noi norocul asta. Glumesc. E trist, dar asta e viata.

Ciprian D. spunea...

Departe, cred ca suntem la unison, de orice veleitate manelistica insa dincolo de aspectul bocitoristico-dramatic se vede multa ata alba.
Asa cum in Ro se folosesc basesciene pentru a distrage atentia opiniei publice tot astfel exista si Putin-iene. Sau vezi tu ceva roz la kremlin si noi nu vedem?
Cu un simplu google serach gasesti in istorie tipare identice in anumite momente cheie.
Hint: incearca sa vezi ata alba...sau boceste-i in continuare, ca asa a vrut Dumnezeu!

Crina spunea...

buna!
ai un premiu pe blogul meu :)

Bogdan Stanciu spunea...

toate ca toate, dar avionul nu era polonez? ce vină au rușii?

Ciprian D. spunea...

....si daca avionul era american...atunci sa fii vazut dilema. ;)

robert spunea...

Am auzit voci care spun ca Polonia este printre tarile care nu au cerut (milogit) imprumut de la FMI. Cu alte cuvinte au refuzat sclavia. Asta pare un motiv mai plauzibil decat "varianta ruseasca".
Probabil ca nu o sa aflam niciodata. Dar polonezii sunt datori, zic eu, sa afle adevarul.

Ruxandra Adina Gurgu spunea...

Conspiraţie, clar conspiraţie. Dacă sunt considerată paranoică îmi asum riscul, însă la cât de meschini sunt uneltitorii acestei lumi şi câte comploturi au ieşit la iveala de-a lungul istoriei...
Anul trecut eram mută de admiraţie pentru Polonia care părea să nu aibe necazuri cu criza, dar...parca văd că vor aparea tot felul de poveşti ca cele despre World Trade Center.

Unknown spunea...

SALUT, sunt propietarul blogului Blogul Lu ZuZ cu care aveti deja schimb de link in blogroll. Am lansat un nou blog "Promovare site-uri Online" si as dori sa va adaug in blogroll/ TOt ce trebuie sa faceti e sa imi trimiteti un link cu confirmarea ca blogul a fost adaugat in blogroll-ul dvs. la adresa contactpromovaresite@gmail.com . Daca vreti sa va promovez site-ul nu ezitati sa scrieti. Primele 10 site-uri inscrise au PARTENER PREMIUM GRATUIT. Va multumesc

Unknown spunea...

interesant...nu stiu...:-??

Ciprian D. spunea...

@robert
Mai mult decat atat acest "accident" vine dupa intalnirea dintre white house si kremlin.
Se spune ca istoria se repeta; sper sa nu se repete chiar acum altfel ne vom trezi intr-o dimineata in WW III.

Ciprian D. spunea...

@gumaadi
...spre deliciul tuturor. Era fain daca vedea toata lumea accidentul in direct; cum au ars de vii, cum zbierau dupa ajutor sau cum faceau pe ei de durere imobilizati dupa impact. Aaa...si un Adelin Petrisor care sa calce pe ei si sa-i intrebe: Ce simtiti in aceste momente de grea incercare?

Remus-Adrian M. spunea...

De ce m-ai scos din blogroll:-?
http://SakinMRA.blogspot.com ...

Georg spunea...

Mai baieti...parca e un facut...toata lumea. pana si ziarele UITA ISTORIA de la mana-pan'la-gura.
IN anii 45-50... era celebra faza cu CADEREA TRADITIONALA DE VIZITA IN URSS....tot oameni pe alese...
Si TOT COMUNISTI DIN TARI PRETENE....
Nu mai stiu tot..dar si celebrul Georgi Dimitrov al Bulgariei a cazut asa...si polonezi si unguri, si romani...cadeau tot mereu delegatiile pretenilor veniti la Congrese in URSSS...
Cadeau avioanele ca merele toamna..si totdeauna erau cauze tehnice, sau pilotul era de vina...
Totdeauna Comisia de Ancheta era SOVIETICA...si ce zicea..aia ramanea...
PUTIN KGB-istul stie bine istorie..de la tatucu Stalin...si a reinviat cultul patriotic-sovietic-militar...la care a adaugat CREDINTA PRAVOSLAVNICA...sa te tii Patriarhia Moscovei si OHRANA,pardon, GPU, pardon,NKVD, pardon, KGB...pardon..cum naiba se numesc acum cei in UNIFORME NEGRE à la Rasputin?....alianta vesnica..
Rusii au organizat Katyn...nemtii au descoperit si publicat, rusii au aruncat in carca nemtilor...
Clar ca o vizita Katyn nu convenea..tocmai cand...
Si polacii sunt de acord cu Scutul Antiracheta...indreptat contra rusilor.
Si RUSII le-au aratat polacilor pana unde pot sa zboare...
Mda.. Bielorusia e mai comunista decat Rusia...
PUTIN E SEFUL COMISIEI DE ANCHETA...ia ghiciti cine va fi de vina?
AICI E SFOARA ALBA, nu ATA ALBA...

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Ciprian D. spunea...

Eu nu ma prea pricep insa se zice ca scutul asta e indreptat impotriva teroristilor mai indepartati de URSS. Ops...am zis URSS? Iertare :D

Pe de alta parte draga Her G., ca mi-ai lipsit, am stat si eu si m-am gandit pana am ajuns la concluzia ca interes prea mare, dincolo de mesaj profilactic, nu prea are Putin avand in vedere ca peste mai putin de juma de an Kaczynsky ar fi terminat-o cu presedintia. Si sa fim seriosi ca in vremurile astea, la toamna, chiar puteau rusii sa le arate polonezilor cum sa isi puna muraturile ca sa fie bine conservate excelent cativa ani. Anyway...conspiratia ramane in picioare insa ata folosita este....de cea mai buna calitate. Ruseasca! Deci nu e sfoara!Nu esti de acord? Deranja "putin" sa mai astepte sase luni?

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur