Profil de voluntar - Cosmin Mira - in Sibiu

Cand m-am hotarat sa incep, sa incerc, sa fac portretele voluntarilor din Sibiu, mi-am cumparat sevalet, pensule si acuarele, insa ar putea exprima un tablou atatea precum o suma de cuvinte? Astfel s-a nascut ideea profilului de voluntar. In Sibiu. Sau poate altcumva...

Portret de voluntar doreste a fi o interfata care sa spuna cele mai sincere povesti ale voluntariatului din Sibiu. Altfel spus, un mijloc prin care sa ii cunoastem pe cei mai activi, entuziasti, inimosi, energici si plini de pasiune voluntari care fac numai cinste citadelei sibiene. 

Cosmin Mira este unul dintre cei mai destoinici voluntari ai Sibiului. Iata de ce:

"Fara voluntari, Sibiul ar fi un oras muzeu!"

Citadela sibiana: Cosmin, din 2007 de cand ai fost voluntar in cadrul programului Sibiu CCE esti unul dintre voluntarii activi ai citadelei sibiene. Ce a insemnat pentru tine voluntariatul in 2007?
Cosmin Mira: Deschidere catre o lume pe care nici macar nu o banuiam posibila. O lume a implicarii. Anul 2007 a reprezentat pentru mine confirmarea ca daca mai multi tineri au aceleasi preocupari si actioneaza impreuna pot aduce un mare plus comunitatii, orasului, judetului etc..



Citadela sibiana: In urma cu doi ani, in calitate de ambasador al voluntarilor din Sibiu, ai fost in Seoul,  Coreea de Sud. Ce ai facut acolo? Ce inseamna voluntaritul in Coreea? Ce diferente sau asemanari exista intre voluntarii/voluntariatul din Romania si Coreea?

Cosmin Mira: Hehe! Am putea scrie o carte daca e sa discutam despre Coreea de Sud, etica muncii si profesionalismul coreenilor. In orice domeniu se implica oamenii de acolo nu fac lucrurile cu jumatati de masura. Acolo am invatat ca poti veni din proprie initiativa sambata si duminica la serviciu si ca 12 ore nu e chiar asa de mult cand trebuie si vrei sa muncesti. Revenind la voluntariat, pot spune ca noi in Sibiu stam mai bine, noi avem voluntari care se implica constant si in numar mare intr-un proiect mai multi ani la rand. Piata muncii de acolo nu le permite tinerilor chiar si atunci cand sunt studenti participari prea multe. Nu au voluntari "de profesie" prea multi. :)))) Festivalul Seoul Performing Arts Festival (SPAF), de exemplu la care am fost eu selectat ca si voluntar avea ceva mai putini voluntari decat Festivalul International de Teatru de la Sibiu, sa zicem, insa avea avantajul de a fi mai intins ca si timp. Se desfasura pe durata unei luni calendaristice si desi companiile invitate erau extrem de valoroase totusi numarul de spectacole era mai mic, asadar cred ca numarul de voluntari era suficient. Si acolo ca si aici erau selectati voluntari straini si din ce am vazut eu din colturi diverse ale lumii. Cred ca asta e un avantaj pentru voluntariat pretutindeni pentru ca diversitatea si modurile complementare de a vedea lucrurile aduc intotdeauna un plus de valoare unei activitati. E mult de povestit pe marginea subiectului si destul de greu de facut comparatii pentru ca, desi sunt doua lumi foarte diferite totusi e vizibila peste tot o dorinta puternica de implicare din partea tinerilor.

Citadela sibiana: Povesteste-mi o intamplare preferata, memorabila, amuzanta sau oarecare, legata de activitatea ta de voluntar?
Cosmin Mira: Iti povestesc doua, prima petrecuta la Festivalul International de Teatru de la Sibiu si a doua petrecuta la Festivalul International "Stagiunea de Vara" de la Sibiu. Ambele sunt recente, de anul trecut.
Unul din spectacolele programate in cadrul FITS la Casa de Cultura a Sindicatelor avea o distibutie de zile mari : Marcel Iures, George Mihaita, Marius Florea Vizante, Dorina Chiriac etc.. La un asemenea spectacol, bineinteles lume multa, agitatie la intrare, si multa tensiune mai ales in cazul meu care eram la intrare si trebuia sa anunt cand poate intra lumea in sala, cand nu mai vin spectatori si alte lucruri care iti sunt si tie la fel de cunoscute. Cu 30 de minute inainte in foaier intra linistit maestrul George Mihaita care ne intreaba zambitor ce spectacol se joaca si daca intr-adevar se joaca "O scrisoare pierduta" dansul cum poate ajunge la cabine sa se pregateasca pentru spectacol:))). Evident dansul mai fusese acolo pentru repetitii, insa calmul si simtul umorului au fost ca o unda de relaxare si destindere pentru voluntarii de acolo si pentru mine mai ales.
In cadrul Festivalul International "Stagiunea de Vara" de la Sibiu de anul trecut, festival organizat de catre extraordinara echipa de la Teatrul Gong, am fost responsabil pentru o companie de teatru din Italia: Teatro all' Improviso. Unul dintre "membrii" companiei era un bebelus de 6 luni. Cum mamica bebelusului era din Japonia si avea o parte importanta in spectacol, bebelusul care avea ochisori mici mici a stat mult timp la mine in brate. In timp ce ne plimbam prin fata teatrului am intalnit un cuplu de cunoscuti care s-au aratat extrem de mirati ca eu si sotia mea avem o fetita asiatica:)))). A fost un exercitiu util experienta mea cu bebele pentru ca putin timp mai incolo s-a nascut si fetita noastra care evident nu e asiatica deloc:)))))). 

Citadela sibiana: Ai un mesaj pentru tinerii din Sibiu care cocheteaza doar cu ideea de voluntariat? Care e mesajul tau pentru ei?
Cosmin Mira: Baieti si fete eu zic sa va bagati! Nu cred ca aveti ceva de pierdut si pe parcursul timpului numai de castigat. Aveti posibilitatea sa lucrati cu artisti importanti din intreaga lume si din tara, capatati experienta si cunostinte utile, plus uneori distractie. Dar de distractie nu va zic eu, astept sa participati si vorbim dupa.:))


Citadela sibiana: Ce anume te motiveaza sa fii voluntar?
Cosmin Mira: Toti ceilalti care stau si nu fac nimic si care se si intreaba de ce nu merge nimic. Pai daca nu faci nimic ce vrei sa se intample?


Citadela sibiana: Te rog descrie voluntariatul din Sibiul in trei cuvinte.
Cosmin Mira: Implicare cu rezultate.  
Totusi  sa nu oprim aici, cu cat e mai mare implicarea cu atat mi multe vor fi si rezultatele. Sa nu ne omoare autosuficienta!


Citadela sibiana: Te rog completeaza, cu oricate cuvinte, ideea: "Fara voluntari (activitati de voluntariat), Sibiul ar fi....."
Cosmin Mira: Fara voluntari Sibiul ar fi doar o destinatie de vacanta, un oras muzeu. Implicarea voluntarilor in proiectele orasului, indiferent de natura lor semnifica tocmai dorinta de dinamicitate. Datorita celor care se implica, orasul e mereu altul nu de la un an la altul ci de la o luna la alta. Nu e saptamana fara eveniment in Sibiu, nu e eveniment fara implicare, nu e implicare fara voluntariat.

Cosmin Mira este voluntar. In Sibiu este normal sa fii voluntar. Si tu poti fi la fel, trebuie doar sa vrei! Pentru ca faptele conteaza!

1 comentarii:

Maria spunea...

Felicitari ! Un model pt multi !

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur