Inca 5 zile fara plata – Doamne fereste de mai rau!

Pe la toate colturile institutiilor publice umbla un zvon ingrozitor cum ca bugetarii vor fi trimisi din nou in fara plata inca cinci zile si ca unele ministere, precum M.A.I.-ul, vor aplica aceasta masura chiar din septembrie.
Doamne fereste de mai rau!

Inca nu s-a uitat gustul zilelor fara plata din noiembrie si decembrie 2009 cand in loc de o prima cu care bugetarii, si ei romani, sa poata puna mai mult pe masa de sarbatori au primit cu 15,5% mai putin dar au muncit la fel sau poate chiar mai mult. Pe atunci au multumit la Dumnezeu ca au un serviciu stabil si ca primesc banii la timp.
Toti si-au spus in gand: Doamne fereste de mai rau!

Lunile ce au urmat au inceput sa fie tot mai grele intrucat oricarui bugetar i se oferea oportunitatea de a-si baga picioarele in sistemul bugetar pentru o paine mai buna si mai alba pleca fara niciun regret. Astfel cei ramasi au fost pusi in fata faptului implinit, de a munci si pentru cei plecati. Iata cum pentru unii serviciul a devenit a doua casa, atat la propriu cat si la figurat.
Fireste ca toti si-au spus in gand: Doamne fereste de mai rau!

Netam-nesam, pe chelia premierului si a gastii de smecheri din pedele, fortati de sula femeiului s-au gandit ei ca o reducere salariala cu 25% i-ar stimula pe bugetari sa munceasca mai cu sarg. Aceasta masura a determinat plecari in masa din toate sectoarele bugetare insa din pacate au plecat si vor mai pleca doar cei care au simtit cutitul trecand de os.
Cei ramasi, pentru care orele suplimentare neplatite fac parte din cotidian, si-au spus la unison: Doamne fereste de mai rau!

In timp ce toate sectoarele bugetare duc lipsa de personal, doar la nivel central, sau oricum la un nivel foarte inalt, se tine cu dintii de anumite fucntii care nu s-au justificat si nu se justifica; totul este posibil cand esti si gandesti portocaliu. Astfel la nivel local reforma si disponibilizarea s-a facut prin taierea din organigrame a functiilor blocate incepand din martie 2009. In urma acestei reforme nu sa adus la bugetul de stat niciun ban motiv pentru care au fost redusi sau taiati banii pentru investitii asigurandu-se astfel banii de salarii. Ca urmare bugetarii au fost pusi in fata faptului de a veni cu bani de acasa pentru a completa acolo unde s-a pus o usa dar s-au redus sau au fost taiati banii de incuietori. Ma rog, e un exemplu edificator, si ne impiedicam de exemplela tot pasul.
Chiar si in aceste conditii, bugetarii si-au spus: Doamne fereste de mai rau!

Acum urmeaza o noua reducere salariala prin trimitere in concediu fara plata pentru cinci zile. Din septembrie.
Multi bugetari au fost nevoiti sa isi umfle salariile mizere pentru a fi eligibili sa isi cumepere o casa indatorandu-se cu rate reprezentand 60% din venit. Astfel din salarul si asa mizer de 100% scazand toate contributiile sociale, reducerile salariale si majorarile teveaului multi dintre ei nu raman nici cu echivalentul ratei la banca. Ma intreb la ce naiba le-a trebuit casa daca oricum sunt tot timpul la serviciu?
Ma rog, vorba aia: Doamne fereste de mai rau!

3 comentarii:

liviu spunea...

I love your blog

carmen spunea...

Asa e...umbla zvonul asta ingrozitor, dar mai ingrozitor mi se pare faptul ca cei vizati se impaca iar cu gandul ca...poate fi si mai rau. Mai umbla si zvonul ca in unele zone, pe 10 septembrie nu ar fi bani de salarii pentru invatamant...
P.S.: mi-am ingaduit sa includ bannerul d-voastra in blogul meu. Sper ca e OK.
O seara buna!

Gmx spunea...

Am auzit si eu zvonul acesta. Oficial nu a venit nimic scris. Luna trecuta a mai fost anuntata o reducere cu 25% din indemnizatia de concediu (nu este vorba de prima de concediu care nu se mai primeste)..

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur