Profil de voluntar - Gabriel George - din Sibiu

Cum sa te simti util? Cum sa acumulezi experienta? Cum sa te distrezi? Cum sa iti faci prieteni noi? Cum sa fii parte dintr-un grup? Cum sa inveti lucruri noi? Cum sa intalnesti oameni interesanti? Cum sa faci sa nu pierzi vremea? Cum sa ii ajuti pe altii? Cum sa faci ceva pentru comunitatea in care traiesti? 
Fii voluntar! Pentru ca faptele conteaza! 

In Sibiu, cateva sute de voluntari aleg, in fiecare an, sa se implice in activitati de voluntariat. Fiecare voluntar, in functie de abilitati, cunostinte sau timp isi aduce contributia la dezvoltarea comunitatii in care traieste. Au ales sa fie voluntari pentru ca le pasa! Si tu poti fii ca ei, dar trebuie doar sa vrei!

Ce este "portret de voluntar" sau ce anume ar putea fi? Portret de voluntar isi doreste sa fie o interfata care sa spuna povestea voluntariatului din Sibiu! Un mijloc prin care sa ii cunoastem  pe cei mai activi, destoinici, inimosi, energici, plini de pasiune voluntari care fac atata cinste orasului nostru, Sibiu.


Gabriel George este unul dintre ei. Gabriel a fost desemnat Voluntarul anului 2012 in cadrul Galei pentru Supervoluntari din Sibiu. De departe este cel mai implicat si cel energic voluntar pe care l-am cunoscut. Despre cum a inceput sa faca voluntariat si de unde are atata energie si pasiune mi-a povestit in urma cu cateva zile.

Citadela Sibiana: Ce a insemnat pentru tine prima experienta de voluntar? Ce impresie ti-a produs?
Gabriel George: Prima mea experienta ca voluntar a fost la TIFF Sibiu 2012 (Festivalul International de Film Transilvania din Sibiu). Pana atunci nu stiam exact ce inseamna voluntariatul si nu ma implicam in evenimente; de fapt nu dadeam doi bani pe vreun eveniment din oras. 
Primul meu voluntariat m-a schimbat destul de mult, am vazut ce inseamna un festival, cum este vazut din interior si cum este vazut din exterior. Am ramas foarte placut surprins de aproape tot ce s-a intamplat la festival, de oamenii cu care am lucrat si cu care m-am imprietenit. Nu credeam ca a fi voluntar poate fi o experienta asa de tare!

C.S. : Spune mi cateva dintre principiile dupa care te ghidezi, in tot ceea ce faci.
G.G. : Sunt poate un pic prea tanar pentru a avea multe principii, da’ cred ca am vreo doua: “cand te apuci de o treaba, du-o pana la capat” si “fa mai mult decat se asteapta de la tine”.

C.S. : Ai fost desemnat voluntarul anului 2012 in urma activitatii de voluntariat desfasurate in cadrul TIFF Sibiu 2012 (cei care te-au si nominalizat) dar si pentru implicarea in foarte multe alte proiecte socio-culturale. Felicitari! Ce a insemnat pentru tine fiecare experienta de voluntar? Cu ce ai ramas? Ce ai invatat?
G.G. : Fiecare activitate de voluntariat a fost diferita. Fiecare festival sau eveniment la care am participat a avut farmecul lui, am invatat o gramada de lucruri, cum ar fi lucrul in echipa, ce inseamna responsabilitatea, cum se instaleaza un sistem de sunet/video, etc.. Un lucru pe care il spun de cate ori am ocazia, este ca nu fiecare eveniment/festival isi respecta voluntarii; pentru unele festivaluri voluntarii sunt doar niste fraieri care muncesc pe mocca.

C.S. : Te rog, completeaza, cu oricate cuvinte, ideea: "Fara voluntari (activitati de voluntariat), Sibiul ar fi....
G.G. : Dupa cum am mai spus, in Sibiu sunt foarte multe evenimente, care fara ajutorul voluntarilor nu s-ar putea tine, unele dintre ele avand nevoie de cateva sute de voluntari. Daca nu ar mai fi activitati de voluntariat nu ar mai fi nici evenimente, iar Sibiul ar fi mai un oras plictisitor, n-ar mai fi vizitat de turisti si si-ar pierde statutul de oras cultural. Facand voluntariat ajuti si comunitatea in care traiesti si te ajuti si pe tine, invatand lucruri noi, avand experiente pe care nu le poti avea altfel.

C.S. : Ce mesaj ai transmite celor care vor sa afle ce inseamna voluntariatul in Sibiu?
G.G. : Din fericire, Sibiul este unul dintre orasele care nu duce lipsa de evenimente si cam toate se fac cu ajutorul voluntarilor. Exista evenimente pentru toate gusturile si genurile: daca iti place teatrul de duci la FITS, daca iti place filmul te duci la TIFF, daca iti place muzica te poti duce ARTmania, daca esti fan al sportului exista Turul Ciclist, s.a.m.d.. 
Trebuie sa faci voluntariat macar o data, iar experienta, distractia si oamenii pe care ii vei intalnii te vor face sa mergi si la editia de anul viitor, poate chiar si la alte evenimente.

Gabriel este voluntar. In Sibiu, e normal sa fii voluntar! Pentru ca faptele conteaza! Si tu poti fii ca el, trebuie doar sa vrei!

0 comentarii:

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur