Mijloacele de comunicare in relatia: manipulare – conspiratie – paranoia!

Martienii au invadat pamantul. Emisiunea The War of the Worlds (Razboiul lumilor), dupa H.G. Wells, l-a scos din anonimat pe Orson Welles care a reusit sa creeze panica in Statele Unite in 1938.


Romanul lui H. G. Welles nareaza, cu inegalabila arta psihologica a suspansului si a angoasei, incercarea martienilor de a coloniza Pamantul, iar adaptarea radiofonica a textului a demonstrat forta de manipulare – neverosimila – a mijloacelor de informare in masa.
Desi s-a anuntat in primele secunde ale emisiunii ca este vorba de o fictiune si anuntul a fost reluat in timpul pauzelor emisiunii, mii de oameni iesisera in strada, pentru a nu cadea victime martienilor.
Studiile arata ca o mare parte a celor 6 milioane de americani, care au ascultat drama radiofonica interpretata de Orson Welles, au crezut că totul este real.

De atunci mijloacele de comunicare in masa au evoluat si imbinate cu variate tehnici persuasive dar si cu sisteme manipulatoare progresiste - prin excelenta – distorsioneaza realitatea in asa masura incat avem impresia ca traim intr-o lume conspirativa, in care paranoia e stare de fapt.
Cine nu este paranoic? Cine nu crede in conspiratii? Cine nu este manipulat?
Ok, in afara de Gigel!

2 comentarii:

Mihaela Petrescu spunea...

Si daca ?

Ada Angharad spunea...

Uiti un adevar de baza: orice informatie este manipulare.

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur