M-a furat! Hotuuul!

Infracțiune care constă în însușirea pe nedrept a unui lucru mobil al altuia, conform dictionarului explicativ al limbii romane, se numeste furt, furatura, hotie, dragii mei.
Hotul, conform aceluiasi DEX, este o persoana care fura, un escroc, un pungas, un lotru.

In fiecare seara in care nu avem ce face pe acasa ne suim in neobositul Croco si iesim la promenada in Shopping City, deh, caci in vremi de criza aplicam masuri corespunzatoare. Cine are ochiul format, ca noi, stie ca este sezonul reducerilor si ca e momentul oportun sa iti cumperi clapari, caciula cu urechi si sosete imblanite. Asa ne-am luat si noi pulovere cu 80% reducere, chilotei cu Mos Craciun aproape mocca, bluze si alte sube la preturi inrudite cu indragitul gratis.

Cu straitele pline, in drum spre caruta careia ne place sa ii zicem masina, ne-am abatut pe la standul de ziare pentru achizitionarea unor hartii mazgalite cu tus, carora cei care le editeaza le place sa le numeasca ziare ori reviste. Pentru ca sunt vicios am rotunjit suma datorata vanzatorului cu un pachet de tigari. Pentru ca ne-au scos banii afara din casa la promenada, ca in orice vreme de criza cu bani in fiecare buzunar, m-am scotocit bine pana am intregit ce-i datoram de buna seama vanzatorului. Luat astfel cu...banii, cu gandul la chilipirurile biruite ce zaceau in cos, zapacit din fire am omis sa iau pachetul de tigari de sub teancul de ziare si....dus am fost. Cat despre vanzator, hotomanul, nu pot decat sa-i strig: „Rusine, sarman vanzator la standul de ziare din Mall ca te bucuri de neatentia unui vicios indragostit lulea de Iubi Iubi a sa!
Iti meriti soarta de datator de rest, iar daca legea nu te poate condamna pentru-ale tale furtisaguri - morale, ce-i drept - natura, natura stimabile poate-ti va deveni potrivnica, candva - caci nu vreau raul nimanui - pe masura conditiei tale de buticar perfid!”

Dragii mei, daca as fi cutezat vreodata sa imi insusesc pe nedrept un lucru mobil ce nu mi-ar fi apartinut, fireste, cel mai probabil daca nu mai mult ca sigur s-ar fi luat act de nedreptatea pe care as fi comis-o. La fel de sigur as fi devenit un proscris, datorita furaturii, in fata legii si-a minunatei societati in care ma balacaresc.
Sarmanul vanzator de la standul de ziare din Mall ce nu m-a atentionat sa iau si pachetul de tigari de sub teancul de ziare, el, buticarul perfid a comis – dragii mei – o fapta moral reprobabila: si-a insusit pe nedrept contavaloarea pachetului sau chiar pachetul de tigari.
In fine, deranjant, iritant, frustrant si intolerabil este gestul (furtisagul) in sine, caci bani de paine mai avem la ciorap.

12 comentarii:

Lillee spunea...

Eh...poate a vazut prea tarziu. Fumeaza si el moca putin...ce rau esti! :))

Marius spunea...

Evreii au comertul in singe, nemtii, serioozitatea si dragostea de lucrul bine facut, olandezii, lupta cu marea ... Pentru romani nu mai ramasesera multe. Via, vinul si betia, furtisagurile si idolatrizarea lucrului moca ...

Andrew spunea...

Am adaugat link, o zi buna

Monica spunea...

mda...mie mi place cum scrii, in legatura cu postul - in ultima vreme sunt cam pesimista asa ca ma abtin...TRAIM IN ROMANIA...

Unknown spunea...

Priveşte partea bună a lucrurilor: cu cât mai puţine ţigări... cu atât mai sănătos.

Marius spunea...

Am adaugat linkul acestui blog la mine in blogroll. Daca vrei sa editez ceva lasi un mesaj pe blog. Multumesc.

Ciprian D. spunea...

@Lillee
Sa stii ca am intentionat sa ma intorc sa il intreb daca "nu cumva" mi-am uitat tigarile...insa daca ar fi raspuns cu dezinvoltura negativ nu mi-as fi putut pastra cumpatul si l-as fi scuipat. Asa ca...eu cu pacatele si el cu tigarile.

Ciprian D. spunea...

@Marius
Ca bine zici!
Deunazi am auzit un copil care n-avea nici macar dinti in gura, inca, spunand ca el cand va fi mare se va face american. Si eu care, cand eram mic, vroiam sa ma fac desfunzator de canale...

Ciprian D. spunea...

@Monica Olteanu
Sincer mie nu-mi place cum si ce scriu.
Faptul ca esti pesimista este laudabil. Astfel sunt slabe sanse sa fii dezamagita, in plus orice iese din sfera ta poate fi o reala fericire. Ar trebui sa fim invidiati...

Ciprian D. spunea...

@keltoighost
Dupa ce am realizat ca sunt...uituc am oprit in mai putin de o suta de metri si am alimentat caruta cu zece lei mai putin decat intentionam initial si mi-am cumparat alt pachet de tigari.
Pesemne ca rezervorul e mai frustrat decat am fost eu...caci s-a lins pe bot de doi litri jumate :D

Anonim spunea...

esti absolut sigur ca era sub ziare? poate ti-a cazut dupa ce ai iesit din magazin...eu ma asigur inainte sa fac acuzatii

Anonim spunea...

am spus asta deoarece am patit si eu la fel, si pe mine m-a atentionat.

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur