Om bogat, om sarac...

...a fost unul dintre subiectele aduse in discutie aseara in vizita la niste prieteni.

Am certitudinea ca exista o mare masa de mijloc care secvential se identifica, pret de scurt timp, cu cei care au mai mult decat le face trebuinta dar si cu cei care n-au nici cat le trebuie.

Credeti ca exista in societatea romaneasca doar oameni saraci si oameni bogati?
Ce s-a intamplat cu clasa de mijloc? In ce categorie va regasiti? Ce inseamna „a fi bogat”? Ce inseamna „a fi sarac”?

14 comentarii:

Monica spunea...

As fi ipocrita sa spun ca sunt saraca sau bogata. Sunt modesta. Adica am strictul necesar, ca as vrea eu bani pe care sa ii dau pe alte prostii, aste e cu totul alta poveste....
Nu sunt bogata, deoarece bogat consider ca e acel tip de om care isi poate permite absolut orice in orice moment...la faza asta eu sunt departeeee...doar traiesc in Romania:D:D:

Anca Ligia Petre spunea...

Exista o discrepanta maladiva, i-as spune, intre imagine si realitate. Ma uit aproape in fiecare zi, in Bucuresti, prin barurile, puburile, restaurantele, cluburile etc prin care merg...si vad clar ca sunt pline (in proportie de peste 90%). Ma uit pe sosele...vad numai Audi si BMW, ML... Ma duc la film in mall, salile pline in orice zi a saptamanii (un bilet = 15, 20 ron + popcorn inca 10 ron + suc inca 5 ron) iar cozile la Zara ori Sephora sunt interminabile... Acuma...asta sa fie realitatea? Romanul e bogat? Sau asta este doar imaginea, romanul da bani pe tot ce-i place, chit ca acasa mananca o ciorba lunga, si aia numai miercurea si vinerea?
Cat despre mine... Duc o viata decenta, am atat cat imi trebuie, o casa si o masina, imi permit sa-mi platesc facultatea...asa am trait de cand ma stiu, niciodata in nevoi. Imi cunosc atat posibilitatile cat si limitele financiare si deci traiesc in acest barem. :) Un 2010 cat mai bogat tuturor cititorilor acestui articol! (si autorului sau, desigur)

Malpraxis spunea...

clasa de mijloc s-a dus, nu mai exista! candva facem si eu parte din acea clasa dar de vreo 2 ani fac parte din patura de jos. nu ma plang ca sunt sarac, ca nu sunt dar nici bine nu o duc, nu ca inainte. cred ca ma regasesc in categoria oamenilor modesti, vorba Monicai. saraca inseamna sa fi roman cu salariu sub 600-700 de lei, iar bogat inseamna sa nu te gandesti ca intr-un magazin un produs e mai scump cu 1 leu sau 2 fata de altul. tot ce am zis mai sus se rezuma la un cuvant: romania

Lillee spunea...

Bun subiectul, intr-adevar clasa de mijloc s-a evaporat cu timpul. Acum nu stiu ce sa zic...cu siguranta bogata nu m-as putea numi...acest lucru se mosteneste sau se "fura". Cum nu m-am nascut cu nici una din aceste doua calitati,ma multumesc cu o conditie modesta...

Ciprian D. spunea...

@Marusia Ivanovici
Este adevarat ca romanul, in marea majoritate, este nechibzuit.
Spuneai ca ai vazut peste tot oameni nechibzuiti, insa ai vazut cumva si oameni saraci? Dar oameni bogati? Iti este dat sa socializezi cu ei?

Ciprian D. spunea...

@Monica Olteanu
Eu nu cred ca a fi bogat este un scop in sine. Exista o suma de lucruri mai importante decat bogatia. Gresit este faptul ca bogatia este asociata in mod eronat cu fericirea.
Sa fim sanatosi :)

Ciprian D. spunea...

@Malpraxis
Eu as spune ca saraci sunt aceia care oricat ar castiga nu-si pot plati utilitatile, ratele, si nu-si pot asigura hrana pana la chenzina urmatoare, astfel cazand din datorie in datorie.
Pe de alta parte, ai fi surprins sa constati ca cei care "sunt bogati" se uita si la cinci bani, caci nu-i asa, cel care are zice ca n-are si cel care n-are zice ca are, nestiind niciunul ca celui care zice ca are i se va da, iar celui care zice ca n-are...i se va lua inzecit.

Ciprian D. spunea...

@Lillee
Eu cred ca in clasa de mijloc se balaceste cca 70% dintre romani, insa jumatate dintre ei se vaita ca n-au, iar cealalta jumatate dintre ei se lauda ca au din belsug.

Ada Angharad spunea...

E un sport national sa ne vaitam. Cum tot sport national e sa ne dam grande si acasa sa mancam paine cu margarina.
Multumiti nu vom fi niciodata,oricat am avea. Secretul e sa afli care e limita de confort.In sus, pana la cer. Faza e sa sti in jos cat suporti.Si multi ar fi uimiti sa vada ca se poate si fara plasme, celulare de ultima generatie, iesiri in cluburi de fite si concedii in Dubai. Bune si ele, dar cand traiesti pentru ele, e de rau.
Poate suna a strugurii acri, dar traiesc ca sa fiu nu ca sa am. Banii te ajuta si e nevoie de ei, dar sarac esti cand nu sti sa ti-i administrezi.

Cisnadianu Turmentat spunea...

Coane Ciprian mare dreptate ai (de acesta data) cu 70% dintre romanii din clasa de mijloc care exista dar lipseste cu desavarsire deoarece nu recunoaste.
Dreptate are si jumatatea ta coana Vis de vant55 care e preocupata de administrarea bugetului. Recunosc ca m-as fi numarat in procentul de 20% de saracie care cheltuie mai mult decat castiga daca nu as fi avut "ghinionul" sa dau peste "administratorul bugetului" care sa stabileasca prioritatile si care nu intodeauna sunt si ale mele :) in sensul ca nu trebuie sa vinzi motorul si sa iei gresie si parchet dublustratificat...

Claudia Matei spunea...

Poveste: Zilnic, de vreo doua luni, in loc ca mama sa ma astepte cu hrana calda acasa, ma asteapta cu "frigiderul plin"... la adresa politicienilor... In fiecare zi crede/spera/se roaga sa mai primeasca pensia. Macar ceva din pensie. Dupa ceva zile de mancat frica ei pe paine, m-am uitat in jur si am cuvantat ca o femeie batrana, deci inteleapta: mama, avem frigider economic si mare si plin (cu de-ale gurii), cuptoare (vreo 3), doua televizoare, doua calculatore...centrala termica (functionala, chiar folosim si apa calda), mancam ciocolata (tata una, mama una), bem apa plata (eu doar suc) avem caine... Suntem bogati. Sunt oameni care nu au nimic. Nici casa, nici masa, nici ce pune in frigider... Sunt bogata, chiar daca - de-ar fi sa vand ce am enumerat mai sus - nu mi-ar ajunge sa traiesc mai mult de cateva luni.
Cunosc multi oameni bogati si...singuri..., adica singuri cu banii lor, masinile lor si prietenii lor imaginari... Asta da saracie...

Cisnadianu Turmentat spunea...

Se zice ca America sufera de "obezitate" materiala iar India sufera de "obezitate" spirituala...normalitatea este undeva la mijloc si se numeste downshifting sau "Cat iti trebuie ca sa fi fericit?". Acest fenomen de downshifting nu o sa prinda prea curand in Romania pentru ca noi suntem inca sub euforia consumatorismului si care se va estompa doar atunci cand persoanele nascute dupa '89 ajung la 30-40 de ani (astia au puterea de cumparare) si atunci cand va disparea "nevoia romanului de a fi invidiat" care este principala cauza a romanilor de a-si cumpara lucruri scumpe de care nu au nevoie.

Ciprian D. spunea...

@Claudia Matei
M-a impresionat povestea. Parol, sarut mana! Ma mir insa ca nu a aparut cineva care sa argumenteze ca exista si iahturi si limuzine si lux si high life. Insa ma bucur ca e asa...

Ciprian D. spunea...

@Cisnadianu Turmentat
Am impresia ca suntem intr-o euforie pe cat de nejustificata pe atat de omniprezenta. Nu doar in ceea ce priveste consumatorismul...

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur