Romania - campioana proceselor pierdute la CEDO...si in 2010!

Romania este campioana proceselor pierdute la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Guvernul a platit, si in 2010, zeci de milioane de euro despagubiri CEDO.

In comparatie cu sutele de procese pierdute in fiecare an, numarul proceselor castigate nu reprezinta nici macar 1%.
Cauzele de pe instantele romanesti au acelasi obiect, paradoxal intr-un stat democratic: incalcarea drepturilor fundamentale ale omului. Din aceste motive, in ultimii zece ani daunele platite de statul roman in urma proceselor pierdute la CEDO sunt progresive.
Atentie, urmeaza cifre!
Suma impusa la plata statului de catre CEDO a crescut constant incepand cu anul 2000 de la 24.213 lei la 136.868 lei in 2001; de la 1,08 milioane lei in 2002 la 7,6 milioane lei in 2003. In 2004 au fost platite despagubiri de 2,23 milioane lei, cuantum cu o evolutie din nou ascendenta, la 2,27 milioane lei in 2005, la 3,04 milioane lei in 2006, la 14,05 milioane lei in 2007 si la 47,1 milioane lei in 2008.
Suma despagubirilor platite de Guvern in prima parte a anului 2010 a fost 43,39 milioane lei. Vom sti exact cat a platit statul roman in 2010 cel tarziu in luna aprilie pana cand va fi facut public raportul CEDO.

Ar fi echitabil ca despagubirile sa nu mai fie achitate din bani publici, din banii contribuabililor, in conditiile in care magistratii care au judecat dosarele respective nu risca nicio sanctiune din partea statului roman?
Asta este paradoxal deoarece judecatorii din alte state UE raspund penal pentru deciziile eronate.

Ar trebui ca magistratul datorita caruia Romania trebuie sa plateasca despagubiri la CEDO sa fie penalizat in functie de cuantumul daunei? Sau chiar sa raspunda penal?

5 comentarii:

Raluca spunea...

Așa...și?:))
Statistica este una pertinentă.
De altfel, supărătoare.
Dar...despăgubirile vor continua să fie achitate din bani publici!
De ce?
Pentru că judecătorii sunt, printre altele :) și INAMOVIBILI, potrivit Constituţiei. Astfel "judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii", ei fiind "inamovibili potrivit legii", după numirea de către şeful statului.
Cu alte cuvinte, în realitate, inamovibilitatea se traduce prin aceea că magistrații pot fi ”eliberați” din funcțiile pe care le dețin numai prin ”demisie”!!!
Incapacitatea personală a magistratului NU este de natura să-i atragă (paradoxal) nicio formă de răspundere! Dacă nu profesională, atunci nici măcar pecuniară!!!
Ca un corolar al inamovibilităţii, tot prin Constituţie s-a prevăzut că "împotriva hotărârilor judecătoreşti, părţile… pot exercita căile de atac".
Altfel spus, pentru hotărârile pronunţate judecătorii NU răspund în faţa nici unui organ al statului (acestea putând fi reformate numai prin folosirea căilor de atac la instanţele ierarhic superioare celor care le-au pronunţat).
Veștile bune se țin lanț, nu? :))

Ciprian D. spunea...

Foarte tare, atunci putem sa-i ucidem sau macar sa-i torturam? Imi trec prin minte cateca merode din cele mai groaznice! :D

Raluca spunea...

Hey :), niciuna dintre varinate!
Ai uitat? Te poţi adresa CEDO!
:))
Nu despre asta ai scris? ;)

Anonim spunea...

Ba da daca erai tu magiştrat te bagai singur la puscarie?

Ciprian D. spunea...

Daca eram magistrat nu aduceam vorba, furam ca-n codru, imi bateam joc de oamenii de rand, furam statul si din putinul contribuabililor, eram zmeu, etc
Happy?

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur