Profil de voluntar - Maria Stefania Crisan - in Sibiu

Cum sa te simti util? Cum sa acumulezi experienta? Cum sa te distrezi? Cum sa iti faci prieteni noi? Cum sa inveti lucruri noi? Cum sa ii ajuti pe altii? Cum sa faci ceva pentru comunitatea in care traiesti? Fii voluntar!
Daca toamna se numara bobocii, voluntarii se pot numara atunci cand e nevoie de ei. A venit momentul sa reiau seriile de intrebari pe care am inceput sa le adresez la inceputul anului celor mai destoinici voluntari ai Sibiului. A venit momentul unui nou "portret de voluntar"!

Ce este "portret de voluntar"? Portret de voluntar doreste a fi interfata care sa spuna cele mai sincere povesti ale voluntariatului din Sibiu. Mai bine zis un mijloc prin care sa ii cunoastem pe cei mai activi, destoinici, inimosi, energici si plini de pasiune voluntari. 

Maria Stefania Crisan este un model de voluntar. In Sibiu. Are doar 17 ani si este eleva la Colegiul National "Octavian Goga". O caracterizeaza modestia, seriozitatea si constiinciozitatea; este creativa, respectuoasa, meticuloasa, determinata, harnica, onesta, responsabila si toleranta. 
Are incredere in sine si in ceilalti si este cunoscuta drept voluntarul care imparte energie, bucurie si fericire.  Este atat de plina de energie incat prietenii ii spun Speedy. Rade cu pofta si este sincera. Debordeaza de entuziasm si te cucereste cu zambetul ei! 
Societatea sibiana ar fi mai buna, mai infloritoare si mai frumoasa daca exemplul ei ar fi urmat de tot mai multi adolescenti. 


"Fara voluntari, Sibiul ar fi lipsit de farmec!"

Citadela sibiana: Nu esti de foarte mult timp in lumea voluntariatului insa, prin felul in care te-ai implicat in activitatile de voluntariat desfasurate in acest an in citadela sibiana, te-ai remarcat drept unul dintre cei mai activi, destoinici, inimosi, energici, plini de pasiune voluntari care fac atata cinste Sibiului.
Te rog sa iti aduci aminte ce a insemnat pentru tine prima experienta de voluntar? Cum ti-a venit ideea sa faci voluntariat? 
Maria Stefania Crisan: Prima experienta ca voluntar am avut-o la Filarmonica de Stat, voluntariat la care m-as inscrie de alte zeci de mii de ori daca nu as fi voluntar permanent deja, pentru ca asa am ajuns sa cunosc oameni frumosi si sa particip la niste concerte minunate. 
Am ajuns sa fac voluntariat din dorinta de a schimba ceva in legatura cu pasivitatea celor din jur, astfel schimband intr-un fel viziunea lor asupra activitatilor de genul. Si asa mi-am convins si cele mai apropiate prietene sa faca voluntariat alaturi de mine.

Citadela sibiana: Ai iesit in evidenta prin foarte multe calitati, fapt care te-a recomandat pentru postul de asistent al coordonatorului de voluntari la Festivalul de Film Transilvania - TIFF Sibiu 2013. Ce a insemnat pentru tine aceasta experienta? Ce ai invatat din asta? Cum te-a ajutat experienta aceasta in celelalte proiecte de voluntariat in care te-ai implicat?
Maria Stefania Crisan: TIFF a fost cel mai super festival la care am putut lua parte. Am primit ocazia de a imparti tuturor multa fericire si de a face parte dintr-un colectiv extraordinar. 
Ca asistent al coordonatorului de voluntari, am invatat sa pot gestiona situatii neprevazute, ceea ce m-a ajutat nu doar in activitatile de voluntariat la care am participat, ci si in restul activitatilor intreprinse pana acum.

Citadela sibiana: Spune-mi cateva dintre valorile tale, in tot ceea ce faci. 
Maria Stefania Crisan: In primul rand, prietenia. Conteaza foarte mult pentru mine, deoarece prin prietenie pot ajuta oamenii mai usor. Apoi, comunicarea si provocarea. Dupa parerea mea, merg mana in mana, fiind o provocare sa comunici cu anumiti oameni.   

Citadela sibiana: Cine este Maria Stefania Crisan, persoana din spatele voluntarului?
Maria Stefania Crisan: Maria Stefania Crisan este...  o carte deschisa. Poti sa citesti fiecare gest/actiune pe care il/o fac... 

Citadela sibiana: Ce perspective crezi ca are voluntariatul in societatea de maine? Cum privesc colegii tai activitatile de voluntariat? Dar profesorii?
Maria Stefania Crisan: Consider ca din ce in ce mai multe persoane participa la activitati de voluntariat, lucru super, atata timp cat fac ce trebuie. Cum am spus si mai sus, povestindu-le prietenelor despre ceea ce presupune voluntariatul de la Filarmonica de Stat, le-am convins sa participe alaturi de mine la TIFF si alte festivaluri de care am aflat. Profesorii sunt foarte bucurosi sa vada ca incercam sa ne implicam de bunavoie in diverse activitati. 

Citadela sibiana: Povesteste-mi o intamplare preferata, memorabila pentru tine, amuzanta sau oarecare, pe care vrei sa o impartasesti cu drag.
Maria Stefania Crisan: In timpul festivalului "De Bun Gust" am creat un "Ghid al intrebarilor stupide", pe care acum toata lumea care a fost pe acolo il stie. Devenea din ce in ce mai amuzant de fiecare data cand il povesteam cuiva. Rasul este cea mai buna terapie.  

Citadela sibiana: Ce mesaj ai transmite celor care nu stiu inca dar care vor sa afle ce inseamna voluntariatul in Sibiu?
Maria Stefania Crisan: Nu mai pierdeti vremea, fiti voluntari! 

Citadela sibiana: Te rog completeaza, cu oricate cuvinte, ideea: "Fara voluntari (activitati de voluntariat), Sibiul ar fi....."
Maria Stefania Crisan: ...lipsit de festivaluri! Lipsit de farmec! 

Maria Stefania Crisan este voluntar. In Sibiu este normal sa fii voluntar. Si tu poti fi la fel, trebuie doar sa vrei! Pentru ca faptele conteaza!

0 comentarii:

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur