Profetii despre trecut...si viitor!

Datorita unei erori tehnice care imi afecta imaginea blogului, a trebuit sa sterg postarea de ieri - Profetii despre trecut si viitor -

Igor Panarin a prezis dezbinarea SUA; George Friedman: „Statele Unite vor pastra hegemonia mondiala”; Silviu Brucan avea certitudinea ca „dreapta” este calea ascendenta a capitalismului.

Sa admitem ca fiecare tara isi are proprii profeti. Romania l-a avut pe Brucan, Rusia il are pe profesorul Igor Panarin si Statele Unite il au pe George Friedman. Personalitati contoversate in mod echitabil. Ma rog!

Se spune ca Silviu Brucan avea un fel de intelepciune rabinica, astfel incat exercitiul de cinism se materializa printr-un mod de a intoarce lucrurile pe toate fetele, pe fondul unei prudente in acest proces de gandire.
Judecator cinic, politolog, politician sau analist, nu s-a temut sa spuna lucrurilor pe nume privind starea de tranzitie a Romaniei. Desi era un om „de stanga” avea certitudinea ca „dreapta” este calea ascendenta a capitalismului. In baza unor experiente bogate, idealiste, staliniste si comuniste, profetia sa a fost ca tara noastra are nevoie de 20 de ani pana la democratie.

Inca de acum zece ani, profesorul rus Igor Panarin a prezis dezbinarea Statelor Unite.
Teoria sa presupune ca, pe fondul crizei economice si a imigrarii in masa, SUA este la un pas de un razboi civil. Ca urmare, in viziunea sa, SUA se va diviza in sase teritorii separate, iar Alaska va pica rusilor.
Igor Panarin considera ca: "În momentul de faţă, şansele ca SUA să se dezbine sunt de 55%. Dezbinarea SUA ar face Rusia mai puternică la nivel global, însă economia rusă ar avea de suferit deoarece are strânsă legătură cu evoluţia dolarului şi a comerţului cu SUA." aceasta viziune este balsam pentru rusii care condamna Statele Unite pentru criza financiară şi pentru instabilitatea din Orientul Mijlociu.

George Friedman, in cartea sa "The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century", sustine ca Statele Unite vor pastra hegemonia mondiala si in secolul urmator: "America este cel mai puternic stat din lume din punct de vedere economic, militar, politic şi nu există nici un fel de concurenţă reală în aceste domenii".
Friedman desconsidera amenintarea Orientului Mijlociu, bazandu-se pe incapacitatea musulmanilor de a se intelege si de a actiona in mod unitar. Nici din partea Rusiei ori Chinei, Friedman, nu prevede un potential pericol. In viziunea sa China va decadea din cauza conflictelor interne si a somajului, in timp ce Rusia se va confrunta cu o criza demografica majora, care va duce la disparitia ei.
Mai prevede o alianta a Statelor Unite cu Marea Britanie, Polonia si China, impotriva Turciei si Japoniei care odata instituite ca puteri regionale se vor alia impotriva SUA.
Chintesenta bestseller-ului este ca americanii se vor bucura doar de prosperitate, in pozitia de lideri mondiali(oare de ce e bestseller?).

0 comentarii:

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur