Neologismul erei basesciene!

Dintotdeauna am asociat neologismele cu formarea cuvintelor care definesc notiuni, concepte, valori noi. De pilda ma straduiesc din rasputeri sa ma exprim „gigelistic”, si fie vorba intre noi habar n-am ce inseamna asta, dar timpul este ingaduitor si cu mine.

Cum ii placea lui Pruteanu, etimologic vorbind, neologismul este cuvantul nou aparut intr-o limba. Cine crede ca romanul s-a nascut poet este un tampit. Nu o spun eu ci este o constatare nationala: romanul se pricepe la toate, asadar printre altele este si poet, avocat, economist si de ce nu lingvist?
Roman fiind, de ce n-as aduce si eu – Gigel - in discutie „succesurile” tovarasei Elena Basescu, doar asa ca sa ma umplu de succese.

Desi in urma cu cateva zile tovarasul Basescu a recunoscut public gafa propriei progenituri, mult-prea-lingvistii Academiei Romane, in urma unor analize de-o sobrietate debordant-caracteristice, au ajuns la pertinenta concluzie ca forma cuvantului „succesuri” este corecta intr-un anumit context de fraza(Realitatea).
Pana una alta, DEX-ul aparut sub egida Academiei Romane contine o singura forma de plural pentru cuvantul succes, si anume succese.

Cusur sau virtute, limba a evoluat si prin greseli care datorita generalizarii au devenit regula unanim acceptata, dispozitie, norma, integrandu-se in lexic. Complacandu-ne in penibilitate, prin repetitia greselii, vom corecta forma inventata indicand-o ca norma.

Valorile, conceptele pe care le promoveaza mitica Elena Basescu sunt indubitabile - prin formarea/inventarea „succesurilor”. Plecand de la premisa ca la inceput a fost cuvantul, succesurile au marcat, probabil, inceputul unei ere noi, basesciene.

Pana acum trebuia sa suportam doar strabism-bestia, acum se da in stamba si frumoasa suferinda de strabism verbal, dar ea nu vrea sa conduca Romania(multumim Doamne ca tinem post) ci vrea sa ne reprezinte. Pai daca-i cum zice, de ce nu contacteaza revistele pentru barbati...

3 comentarii:

Ada Angharad spunea...

Sa inteleg ca spaima si maretia basesciana a intrat in in Academie? Sau ca ilustra fotomodela de Banbu cunoaste la perfectie ultimele trenduri lingvistice?

Anonim spunea...

Daca ajunge sa nereprezinte fata lu' tata in PE, cred ca vom creste vanzarile la lamai. Deja mi-e rau...

denisia spunea...

greu de exprimat o părere sinceră.....

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur