Ca orice individ, in viata, care acorda o importanta deosebita chestiunilor care conteaza, iata-ma socializand in orice circumstanta, comunicand oricand este posibil si interactionand ori de cate ori simt sau este nevoie, cu scuzele de rigoare pentru repetitia verbelor nepersonale si nepredicative. Gerunziu...duh!
Dar despre ce e vorba de fapt? Cui nu i s-a intamplat sa stea la un cico cu un amic/a, prieten/a, tovaras/a, camarad/a, in fine la taclale, si a constatat ca toata discutia a fost de fapt un monolog al ceiluilalt? Daca nu ati ridicat mana ar trebui sa incercati sa faceti exercitiul de a defini dialogul.
Personal mi s-a intamplat sa constat ca fiecare dintre noi suntem foarte tentati uneori sa ignoram sau sa incalcam regulile elementare ale unui dialog, si am spus ca ignoram sau incalcam deoarece scot din discutie orice banuiala ca este posibil ca cineva, cu care socializez, comunic sau interactionez, sa nu cunoasca ce este si ce nu este un dialog.
Dialogul nu este un schimb de informatii dar consta in constructia unor idei. Plecand de la aceasta premisa, dialogul este o buna oportunitate de a ne cunoaste, de a gandi si de a invata sa ne comportam democratic. Iata de ce un dialog nu reprezinta o suma de opinii asezate la unison sau in paralel, ci ar trebui sa reprezinte o colectie de opinii constructive.
In aceiasi ordine de idei, un dialog constructiv presupune folosirea persoanei I si calitatea de a-l asculta cu atentie pe celalalt fara a-l intrerupe dar mai ales faptul de a accepta diversitatea de opinii.
Ma rog, in lipsa dialogului nu putem considera decat ca vorbim discutii.
7 comentarii:
Noi doi impreuna-separat :)) Been there... pe post de mobila ascultatoare, fireste :))
Poate cineva sa nu iubeasca oamenii care monopolizeaza orice discutie? Ahh..da, si cel mai adesea monopolizatorii acestia sunt considerati lideri :))
Cred ca uneori ne comportam la fel, altfel nu ne-ar deranja... ;)
Trenuie sa imi schimb poza asta filfizonica :))) ma bufneste rasul de fiecare data...
@Iulia Mihai
....am uitat sa zic: hugs!
Daca vrei sa fi apreciat pentru discutiile placute si sa lasi o impresie colosala, taci si lasa-l pe celalalt sa vorbeasca. Oamenii vor sa fie auziti, nu sa aculte. Oamenii au nevoia fundamentala de autorealizare si autoreprezentare. Cui ii pasa de ce ai mai citit? It's me time, hai sa iti arat cat de grozav sunt EU.
Hugs back, Ciprian! :P
Ada: true, true :)
"Vorbeste-mi! Am atatea sa iti spun!" :))
Trimiteți un comentariu