Psihologic: Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975)

Salo...
Salo sau cele 120 de zile ale Sodomei

Poet, eseist, scriitor, dramaturg si regizor: Pier Paolo Pasolini este asasinat la scurt timp dupa ce semneaza regia filmului care-l va fi facut celebru: Salo. In prezent nu se stie cu certitudine daca a fost ucis datorita filmului sau datorita convingerilor politice.

Salo este o ecranizare dupa Scoala libertinajului de Marchizul de Sade, parintele sadismului in literatura.

Plecand de la premisa ca - omul nu roseste niciodata cand este singur – dupa cum considera Sade, putem considera atat filmul cat si cartea ca fiind fabuloase; cu toate acestea nu trebuie pierdut din vedere faptul ca Sade a lasat cu limba de moarte sa fie ingropat mai rau ca un caine, fara cruce la capatai, cat mai adanc, iar mormantul sa ii fie acoperit cu natura moarta – dorind parca sa-i fie stearsa existenta...

Atat filmul cat si cartea sunt digerabile daca este inteles Sade. Doar ignoranta le poate izola sub pretextul decentei...1 comentarii:

Ada Angharad spunea...

Sunt tare. Am reusit sa vad mare parte pe Youtube. Nu am murit inca... De fapt, nu prea arata nimic...Totul e in cap, e fantezia fiecaruia.

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur