Noul sediul al Finanţelor la Sibiu, simbolul opulenţei

Din memoria Google Cache a ziarului Sibiu100% am gasit acest articol semnat Calin Blaga. Ciudat este ca articolul a disparut de pe site-ul ziarului si nu a aparut nici in ziar... Oare de ce?






"Aici sunt banii dumneavoastră

Noul sediul al Finanţelor la Sibiu, simbolul opulenţei





Marmură ,,de la nu se ştie cine" (dar surse interne spun că provine de la firma ministrului Videanu), scaune de piele, mobilier la comandă, instalaţii high-tech, băi cu design şi produse de lux - în câteva cuvinte noul sediul al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sibiu, inaugurat pe 23 august, fără conotaţii cu sărbătoarea naţională din comunism. La inaugurarea a participat şi preşedintele ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), Sorin Blejnar. ,,Suntem atât de modeşti ăncât nu ne permitem să facem fast, tăieri de panglici cu politicieni", a declarat pentru presă directorul finanţelor sibiene, Grigore Popescu.

6 metri pătraţi pentru angajat, 60 pentru director

Clădirea nouă din complexul Dioda, are o suprafaţă totală de aproape 9.900 mp, de 3 ori mai mare decât sediul vechi de pe aceeaşi stradă. Pentru cei 382 de angajaţi sunt alocaţi în medie 6 mp de persoană, restul de spaţiu fiind destinat scărilor, sălilor de conferinţe şi cursuri, altor spaţii. Interesant că biroul directorului Popescu ocupă cel mai mare spaţiu, aproximat de noi la 60 de metri pătraţi, cu vedere la stradă. Şi secretara, care conform declaraţiilor lui Popescu, a ales culorile folosite la designul biroului său, a primit un birou pe măsură. Baia celor doi este doar o completare a luxului atât de ,,necesar" în aceste vremuri de criză. Sala de conferinţe de 120 de locuri este deservită de scaune de piele, unul şi unul. Cupole de sticlă şi ferestre gigant desăvârşesc designul spaţiului de la etajul 1 unde se află biroul directorului şi sala de conferinţe. Doar un neajuns există pentru secretară. Deasupra cupolei de sticlă ce îi acoperă biroul se înalţă zidul placat în marmură al clădirii de 8 etaje. Din exeprienţa celorlalţi proprietari ai centrului de birouri de la Dioda, această marmură a căzut în timp, provocând pagube. Cel mai recent caz s-a petrecut chiar la vecinii Finanţelor, Direcţia Muncii.

Misteriosul etaj 8

Presa a fost invitată să vadă şi fotografieze/filmeze măreaţa realizare, desăvârşită mai ales în ultimii 5 ani de când este director Grigore Popescu, aşa cum s-a subliniat în nenumărate rânduri. Dar ajunşi la etajul 8, despre care aveam informaţii că găzduieşte două apartamente de protocol... ,,Accesul nu este permis acolo!", a fost replica dură a purt[toarei de cuvânt al instituţiei care se scuza că aşa a primit ordine. Altfel spus nu doar Trezoreria de la subsol nu este pentru ochii publicului, ci şi fantomaticul etaj 8. De ce fantomatic? În proiectul iniţial acesta nu exista, apoi a fost adăugat din motive tehnice, conform comunicatului de presă al instituţiei. Etajul găzduieşte în teorie casa celor patru lifturi, doar că are 204 mp. Reporterul Sibiu 100% ajuns la acest etaj a găsit mai multe uşi închise, toate cu ferestre vizibile din afară. Directorul Popescu, întrebat despre existenţa unor spaţii de cazare în clădire s-a bâlbâit în răspuns... Cert este că la vechiul sediu are intenţia de a amenaja mai multe spaţii de cazare şi de cursuri pentru o Şcoală de Finanţe, şcoală ce are săli de curs gata amenajate şi în noul sediu la etajul 7.

Bufet ca la Parlament

Giganticul complex de birouri Dioda este considerat al doilea ca mărime după Palatul Parlamentului. Acum este complet prin mutarea Finanţelor în ultimul corp, opus celui ocupat de CEC. Şi la aşa clădire nu putea lipsi un bufet pe măsură. Spaţios, elegant, cu preţuri ca la Parlament: mici. Bufetul este situat la Subsol 1, chiar peste Tezaur. Nici un meniu aici nu depăşeşte 10 lei.

Parcare privată sau la liber pe stradă

Problema parcărilor din zonă va deveni şi mai mare odată cu mutarea Finanţelor în complex. Soluţia directorului Popescu oferită acum 3 săptămâni era parcarea privată deschisă, ce coincidenţă!, cu o săptămână în urmă, în spatele complexului pe locul unei foste centrale termice cumpărate de magnatul Ilie Carabulea. Aici accesul se face doar pe bază de cartelă şi abonament. Totul fiind electronic şi supravegheat video. Popescu şi-a sfătuit angajaţii să parcheze acolo. Dar la inaugurare, în prezenţa preşedintelui ANAF, care a comentat asupra situaţiei parcărilor, directorul Popescu a indicat ca loc de parcare toată strada Calea Dumbrăvii, parcările la liber ale Primăriei şi apoi cele două parcări private din zonă. Parcarea din spatele instituţiei este administrată de firma TINET, aceeaşi care s-a ocupat şi de dotare cu echipamente audio-video, internet şi telefonie a instituţiei. Tot ei au căştigat şi licitaţia de dotare a noii clădiri a Consiliului Judeţean Sibiu, dar şi a altor instituţii sibiene.


Arhivă de 3 km

O problemă majoră pentru managementul instituţiei este arhiva care ocupă deja 3 km liniari pe rafturi şi creşte. ,,La arhivă sunt 6 dezumihicatoare pentru problemele de umiditate", declară directorul Popescu referitor la condiţiile de umiditate de la subsolul clădirii, ce afectează şi alte instituţii din complex. În privinţa dotărilor clădirii, aerul condiţionat a fost instalat doar la parter, mezanin, etajul 1 şi 2. Iar senzorii de fum doar la tezaur şi centrala termicăl, ceea ce ridică întrebări privind avizul dat de cei de la ISU pentru clădire. În schimb camerele de supraveghere video sunt omniprezente în clădire,
alături de plasme ce rulează schemele de arnajare a birourilor şi feţele tuturor angajaţilor din respectivele birouri.

CASETA
Bani, bani

Valoare totală a investiţiei este de 9,5 milioane euro, din care 6,7 milioane investiţi după 2005, când Grigore Popescu a fost numit director.


Călin Blaga"

6 comentarii:

Ryana spunea...

Daca il va controla cineva pe acest director, sigur face parte din masonerie.
Numai ei au functii mari, numai ei iau decizii in tara noastra ( si in celelalte tari) , numai ei s-au imbogatit prin "inginerii financiare" si numai ei nu sunt trasi la raspundere pentru distrugerea economiei nationale.
La etaj sigur au camere de relaxare cu "fetite de lux" pentru "elitele lor", sau... camere de inregistrare si urmarire ptr. invitatii lor. Nu ?

Ryana spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ciprian D. spunea...

Tinand cont de faptul ca orice functie de conducere in aparatul de stat este sustinuta de sfera politica din guvernare...cine sa il controleze? Pe cine?

Ciprian D. spunea...

Am trecut acum o saptamana pe langa noul sediu al finantelor si niste workeri se grabeau sa inghesuie in cladire mobilier nou. Ma intrebam, tinand cont de criza actuala, nu puteau sa il foloseasca pe cel din vechiul sediu? Ohh....fireste ca nu caci pe fondul crizei nici mobila nu se vinde cum se vindea, cu amanuntul, ci prin tunuri, adica licitatii de achizitie de catre o institutie publica. Ca finantele, de pilda :D

brylu spunea...

Mai baiat naiv, cum ar fi sa puna dulapurile din tabla din vechiul sediu langa termopanele dublu stratificate din noul sediu? Ce naiba, zici ca esti la gradinita :D. Tot ce-i marmura pe cladirea aia provine de la Marmosim, ceva tun de acum vreo 5 guvernari, de nimeni nu-si mai aduce aminte. Mobila aia noua si-au cumparat-o din drepturile de autor ale fraierilor

Ciprian D. spunea...

De aia imi place prea sibiana: gasesti in ea informatii despre toate tunurile, exact cand se intampla :D Sau nu ;) Dar cel putin gasesti informatii sigure despre starea vremii. Probabila! Sau horoscop.
Restul e tabu (a se intelege cenzurat)

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur