Controversatul Premiu Nobel pentru Pace 2010 - Liu Xiaobo

Intr-o zi de 21 octombrie, in 1833, s-a nascut Alfred Nobel.
Cine nu a auzit pana acum de Premiile Nobel sau de dinamita se poate opri aici.

Am adus vorba despre Alfred Nobel deoarece Premiul Nobel pentru Pace a fost desemnat in acest an chinezului Liu Xiaobo.

Reactiile de la Beijing nu au intarziat si intr-un comunicat dat publicitatii oficialii chinezi au atras atentia ca acordarea Premiului Nobel disidentului chinez Liu Xiaobo este interpretata ca un gest neprietenos si ca risca sa afecteze relatiile dintre China si Norvegia.

Ca raspuns, membrii Comitetului Norvegian Nobel au precizat ca reactiile regimului de la Beijing sunt nefondate intrucat guvernul norvegian nu are nicio legatura cu desemnarea Premiilor Nobel.

Liu Xiaobo este un intelectual notoriu care a promovat drepturile omului in China de doua decenii si este unul dintre autorii unui manifest pentru democratizarea Chinei motiv pentru care a fost acuzat ca a incitat la subminarea puterii de stat, ca urmare acum ispaseste o condamnare de 11 ani.

Asadar Liu Xiaobo nu va putea fi prezent la Oslo in 10 decembrie, data aniversara a mortii fondatorului Alfred Nobel, cand in mod traditonal se inmaneaza anual Premiile Nobel.

0 comentarii:

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur