Legaturi PRIVATE, pe Facebook

Umbla vorba-n targ, unde prin targ se intelege Facebook, ca pentru a pastra o legatura privata intre tine si prietenii tai, departe de ochii indiscreti ai restului lumii, trebuie sa treci cu mouse-ul așa si pe dincolea, fara sa faci figuri cu click-ul. Tot in din vorba aia reiese ca cei mai temerari care ajung pana la sfarsitul instructiunii si debifeaza un rahat si-un fâs, pot sta linistiti ca intimitatea lor e la adapost. 

Asta imi reaminteste de un alt caz de manipulare online in care devoratorii de zvonuri si naivitati iti umpleau inbox-ul cu emailuri in care, din prietenie, te sfatuiau in sus si-n jos de mama focului ca daca nu faci un rahat si il mananci cat e cald, adica daca nu dai forward cu nu-mai-stiu-ce-mesaj, ramai fara toate informatiile din cont deoarece, si aici surpriza mobilizatoare, se inchide Yahoo-ul. 

In conditiile in care Facebook ofera tuturor si monitorizeaza, multumita unei armate de specialisti IT, o suma de optiuni prin care fiecare poate alege cu cine, ce, cand, unde si de ce share-uieste ceva, apare un pokemon cu tableta pe wc care de plictiseala, sau constipatie, isi incearca talentul creativ cam asa: "Dragi prieteni, vreau să am o legătură PRIVATĂ cu voi. Am postat fotografii la care prefer (...)".

Nu sunt sigur daca Gustave Le Bon ar fi dedicat un tom intreg Facebook-ului in Psihologia multimilor, insa    Negruzzi, primul mare scriitor care a surprins psihologia multimii, ar fi spus doar: "Prosti, dar multi".

1 comentarii:

Haine online spunea...

Masajul asta cu legatura Privata l-am vazut si eu acum cateva zile pe facebook, il postase cineva si chiar ma intrebam ce o apucase ????!!!!! si o multime care se comformasera dorintei autoarei....si tot citeam, si nu intelegeam, si iar citeam :))

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur