Posted: January 6th, 2009 under video.Tags: pompieri, presaadmin at 6 January 2009 : 9:48 am
-->
M-am tot intrebat de ce majoritatea jurnalistilor locali nu scriu de rau sau critic la adresa autoritatilor. Fie el Primarie, Prefectura, dar mai ales Politie, Jandarmerie sau Pompieri. De ce le e frica?
Ieri in Sibiu, in plin centru, a fost un incendiu. Tragic. Cineva si-a pierdut casa. Putea si foarte tragic, pentru ca zona este predispusa pentru intinderea rapida a unui incendiu de la o casa la alta. Ziarele au laudat interventia ultra-rapida a pompierilor. Dar … pe youtube a aparut un film care critica si arata slaba coordonare a pompierilor. Tergivesarile, lipsa de eficienta in abordarea incendiului. Priviti mai jos….
Ca urmare, consider ca este de-a dreptul simplu, reconfortant dar penibil sa simplificam o actiune la valoarea absoluta a opticii personale sau de masa.
In alta ordine de idei, probabil presa locala e privata de ceea ce foloseste o anumita parte a mass mediei(adica...balls) care se intersecteaza uneori cu ceea ce denota jurnalismul, in genere. In virtutea acestei idei, jurnalistii locali nu se impun prin trasaturi distincte in frontul celor care detin aceiasi titulatura datorita unei diplome universitare. Iata de ce o parte a presei locale descrie apreciativ actiunea pompierilor la stingerea incendiului de pe Balcescu, adica altfel decat vociferarile neatestate ale opiniei publice; fireste, in timp ce se omite intentionat, tot de catre media locala, afacerea prin care a crescut mansarda pe acea cladire cu valoare de monument istoric, sau combinarea materialelor de constructie folosite(ma refer la izolatie). Dar stim de unde se impute pestele.
Vociferarile privind taraganeala si presupusa eficienta minora in abordarea incendiului sunt alarmante, dar in alt sens. Consider ingrijoratoare, chiar de neacceptat, ignoranta procedurii de actionare in vederea stingerii unui incendiu, care ar trebui sa faca parte din bagajul de cunoastere al fiecarui individ. Nu mai vorbim de complexitatea normelor de stingere a incendiilor ppe care le aplica specialistii ISU, care nu presupun (nici pe departe) stropirea focului pana se stinge.
2 comentarii:
bine ca ai adus si tu in discutie subiectul. trebuie tratat fara partinire. Eu am incercat sa subliniez un fapt deja clasic in presa locala (nu doar legat de acest eveniment) in care anumite institutii sinonime cu autoritatea nu sunt criticate dintr-o teama, cred eu, a jurnalistilor.
Cazul respectiv e un semnal de alarma. S-a construit mult in Sibiu, dar adesea aiurea. In centru teoretic s-a construit bine, in fapt.... - nu uita ca acea cladire e renovata de Ministerul Culturii deci teoretic e renovata bine.
Pompierii sunt de laudat pentru efortul lor, la fel ca si politistii si medicii etc DAR asta nu inseamna ca nu gresesc. Nu inseamna ca efortul lor e adesea prost coordonat. Degeaba sunt ei pregatiti bine daca le lipseste coordonarea.....
Dincolo de teama de care vorbesti consider ca jurnalistii din Sibiu practica un fel de jurnalism baletistic,asta in pofida faptului ca material didactic exista din abundenta pentru a invata oricine e interesat cum se practica jurnalismul. In doua cuvinte, teoria e frumoasa dar greu aplicabila, ba chiar uneori imposibil de aplicat datorita politicii din sfera de interes redactionala. Asadar nu e vorba doar de teama.
Apoi, in Sibiu s-a construit in functie de anumite interese, la limita sau dincolo de lege. Cand spunem ca nimeni nu e mai presus de lege, nu se gandeste nimeni la bani. E adevarat, nici un om nu este mai presus de lege, insa e la fel de adevarat ca valoarea unuia sau altuia face legea ferferita. Adica varza. Si teoretic si practic.
Uneori, ca sa nu spun tot timpul, degeaba esti bine pregatit daca nu dispui de tehnica/dotarea necesara pentru a-ti evidentia abilitatile.
Cat despre coordonare...indiferent de caz, discutie, subiect, etc, intotdeauna pleaca de sus in jos, in conditiile in care acolo sus nu se cunoaste starea de jos. Tipic!
Trimiteți un comentariu