Paradigmele materialismului

Societatea contemporana a devenit extrem de preocupata de valorile materialiste excesive,  in special, cu ajutorul carora indivizii profita de tot ceea ce este modernitate, pentru a spori confortul si calitatea vietii. Mai presus de orice.

Urmare a acestui fenomen de amploare, o parte semnificativa din mirifica noastra societate de consum, a refuzat, si isi mentine pozitia, sa devina aservita valorilor materiale si de a-si valorifica intreaga existenta alergand dupa bani, pozitie ierarhica, statuturi sociale, etc. Ideea de baza este ca de fapt, calitatea vietii individului, care este data nu de felul in care se pozitioneaza el din punct de vedere material - nefiind nevoie de foarte multi bani ca sa poti fi fericit, multumit in viata -, ci de faptul ca orice individ poate profita, inteligent,  de timpul pe care il are fiecare de trait, astfel incat sa nu devina un sclav al muncii. Acest fenomen extrem de popular si controversat poarta numele de downshifting si se refera, in egala masura, la etica muncii. 

Mirifica noastra societate mercantila si-a insusit in mod exagerat principiile materialismului, in care dominanta vietii este reprezentata de bani si de acumularea a cat mai multe, si de valoare, bunuri materiale. In virtutea acestui fenomen pana si zicala "daca moare capra mea sa moara si capra vecinului" a devenit  "daca-mi cumpar o capra, capra mea sa fie mai cu moț decat capra vecinului". Si ne ma intrebam in ce societate traim?
Daca va fi bine sau daca va fi rau, ramane de vazut. Poate fi ingrijoratoare perspectiva ca individul societatii noastre se afla in acel punct critic al crearii unor societati viitoare, in care toata lumea nutreste doar sentimente de admiratie si invidie fata de orice cursa de achizitii de bunuri materiale. 

0 comentarii:

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur