Oameni buni, ce a fost prima data: oul sau gaina? Piesa sau spectacolul? Iata o dilema cat se poate de actuala, ratacita in sacul ignorantelor noastre cotidiene. Fireste, cand spun "noastre" ma refer doar la cei care se duc, cu dezinvoltura, sa vada o piesa de teatru. Sic!
Vreti sfaturi, sau va faceti de rusine singuri?
Mai bine sa ne lamurim, adica sa ii lamurim tocmai pe aceia care confunda intelesul unui spectacol cu vazutul unei piese, ca si cand teatrul ar fi un Mall desuet.
Privitor ca la teatru
Tu în lume să te’nchipui
Joace unul și pe patru
Totuși tu ghici-vei chipu-i,
Tu în colț petreci în tine
Și-nțelegi din a lor artă
Ce e rău și ce e bine.
Ehe, monser, habar n-am cum ne-ar edifica astazi Eminovici, insa mai bine decat a incercat el in versurile de mai sus as incerca sa definesc teatrul ca fiind cadrul in care niscai actori reprezinta niste personale cu scopul de a fi privite din exterior, de catre o audienta, intr-un timp si spatiu limitat. Dialogurile scrise, si care sunt rostite de catre actori, se numesc piese de teatru.
Cu alte cuvinte, pe intelesul tuturor celor care vor merge vreodata sa vada, sa priveasca, sa inteleaga si sa aprecieze ce fac actorii, piesa de teatru, inainte de a fi spectacol pe scena, este un text intr-o carte. Pam-pam!
1 comentarii:
Buna, imi place foarte mult blogul tau si vreau sa stiu daca te intereseaza sa facem schimb de linkuri: www.ditoate.com .Eu te-am adaugat deja , si astept raspunsul tau. Multumesc anticipat.
Trimiteți un comentariu