"Puricele din ureche" vs. "Imi place cu mirosi"

Sa mai avem incredere in gustul publicului sibian de teatru? Cel putin, eu nu...

Dezamagirea e cauzata quasi de un eveniment placut: cu sudoarea fruntii mele si a ajutorului neprecupetit, am primit 2 invitatii la teatru la 2 spectacole, la alegere. Cum nu am mai pontat fisa de prezenta pe acolo cam demult, m-am bucurat si am ales cu mare atentie 2 spectacole: "Puricele din ureche" de Feydeau si mult aclamatul "Imi place cum mirosi" a lui Neil Simon.

Sa o luam incet, pe caprarii: seara de joi petrecuta la "Puricele" a fost remediul perfect pentru o zi stresanta. Comedia bulevardiera par excellence, reinvie Belle Epoque prin decorul si costumele excelent realizate. Povestea e spumoasa, un triunghi-patrulater-hexagon amoros, qui pro quo, dialoguri amuzante, aluzii subtile si nu prea. Thumbs up, 10 puncte din 10.
Mi a placut sinceritatea ei, nu vrea sa para ceea ce nu este.

Vinerea insa... am avut impresia ca am ajuns la un sitcom live. In original piesa de Broadway se numeste "The Star-Spangled Girl" si la premiera din 1966 nu a avut mare succes. Criticul Walter Kerr nota "Neil Simon didn't have an idea for a play this year, but he wrote it anyway." Aceeasi senzatie am avut-o si eu aseara. Parca m-as fi uitat la oricare serial cu 2 ciudati si blonda din vecini.
Bineinteles, nu s-a ratat ocazia de a se prezenta chiloteii doamnei Ofelia Popii. Negri cu danteluta. Zau daca am inteles...

Comunicatele de presa mentionau cateva modificari ale textului orginal: la sfarsit apare si logodnicul fetei pe scena, in piesa doar se vorbeste despre el. Asta nu e deloc deranjant, ci doar contribuie la sfarsitul apoteotic in care toti sunt in mizerie pana-n gat.

Ceea ce a fost intradevar deranjant a fost prelucrarea piesei in asa fel incat sa reflecte realitatiile romanesti. Publicul a fost in delir la fiecare replica de genul "mi-ai futut viata", in egala masura cu vederea unui semn obscen, iar expresii de genul "in puii mei" au asigurat spectatorul ca inteleg pe deplin spectacolul. Alte aluzii referitoare la situatia precara a societatii mioritice, precum reducerile salariale de 25%, multitudinea taxelor si impozitelor a produs doar rasete. Gratis.

Concluzia - mergeti sa vedeti. In foaier am auzit voci care povesteau ca e a treia oara cand o vad. Poate ca va va face placere sau va va amuza. Poate va place Ofelia Popii si atunci o veti descoperi si ca actrita de comedie. Mie nu imi place si nu mi-a placut vreodata. Probabil face treaba buna, nu ma pricep. La fel ca si majoritatea din sala care se ridica in picioare la orice spectacol.
Atat au inteles: actorii merita din plin toate aplauzele pentru a compensa vicisitudinile vietii de bugetar, sau poate vor astfel sa isi autojustifice statutul de connoisseur.

5 comentarii:

alexandrescudani spunea...

Ei, n-ai mai trecut tu pe la teatru si nu intelegi arta adevarata. ;)

Ciprian D. spunea...

@ alexandrescudani
Drept ca nu am trecut de ceva vreme desi beneficiem de intrare gratuita, inclusiv la premiere, de doi ani, insa parol ca prefer teatrul acela absurd atat de controversat, inainte de comediile acestea bulevardiere. :)

Costin Comba spunea...

ca romanul rade ca ala pr..tu cand aude injuraturi si cuvinte obscene nu este o mirare. Nu am vazut fime in care sa se jure mai mult decat in cele romanesti, cele la care m-am uitat, pana in momentul in care am renuntat. sa te duci la teatru si sa auzi asemenea mizerii mi se pare deplasat. Nu inteleg nici adaptarea la moment. de ce m-as duce la teatru sa mi se spuna ca sunt furat de catre stat, ca mi s-a taiat salariu, etc. unde mai este evadarea din ruina zilnica/

Tarasbulba spunea...

Mai Ciripian, ca nu intelegi spectacolele de teatru, nu ma deranjaja si nici faptul ca nu ai habar de faptul ca sunt mai multe categorii de spectatori (nu asa "intelectuali" ca si tine) dar, ca intri fara sa platesti sau cu invitatii primite de la alti ziaristi, este strigator la cer, atata timp cat stai cu mana intinsa sa ai o oferta gratis si pe urma te dai zglobiu pe blog. In concluzie, esti un mare NESIMTIT (fara ghilimele) si ai un caracter de ...!!! Fraiere nici nu poti sa scrii ca-ti pare rau de bani.

Ada Angharad spunea...

Stimabile Tarasbulba, biletele nu au fost primite de Ciprian, ci de mine. Inainte de a apara cultura, macar citeste cine este autorul textului. Trebuie sa repet si pentru tine ca mana aia de care zici tu, nu sta intinsa dupa bilete de la ziaristi ci ca a muncit luni intregi pentru ca voi, aia ca tine, sa se poata bucura la FITS tot felul de spectacole? E atat de greu de inteles? E prea SF pentru tine ?
Nu e vorba de atitudine nesimtita. Nu m-a obligat nimeni sa merg la piesa aceea. Noi am ales-o. Dar de ce imi pierd timpul sa iti explic?

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur