Deniile din Saptamana Patimilor

De astazi incep Deniile din Saptamana Mare. Pentru cei care nu stiu, deniile sunt slujbe de dimineata care au loc seara dupa ora 18, si se deosebesc de slujbele de seara regulate prin profunzime si frumusete, motiv care atrage foarte multi credinciosi.

De astazi pana in Vinerea Mare, in timpul deniilor va fi randuita citirea Evangheliilor, cate una in fiecare seara. Cele mi importante denii sunt cele de joi si vineri seara cunoscute ca denia mica si denia mare.

Vinerea Mare, considerata zi de doliu a crestinitatii, este zi aliturgica, asadar nu se va oficia slujba Liturghiei, deoarece Liturghia insasi este o jertfa si se considera ca nu se pot aduce doua jertfe in aceiasi zi. Tot in Vinerea Mare se oficiaza in cadrul deniei mari Denia Prohodului.
Deniile ar trebui intampinate cu emotie si evlavie. Prin credinta, prin rugaciune si prin post ar trebui sa alungam din sufletele noastre intunericul pacatelor si sa ne umplem de lumina tainica.

Sa nu uitam ca Domnul nostru Isus Hristos avea o inima de aur si o cruce de lemn; din pacate, noi avem cruci de aur si inimi de lemn...

2 comentarii:

Carmen spunea...

Eu stiam ca slujbelor ce se tin seara la 18 li se spune vecernii

Ciprian D. spunea...

Well, deniile sunt oficiate exclusiv in ultima saptamana a Postului Pastelui.
Denia este o slujba de dimineata oficiata seara; una din semnificatiile deniilor sunt in stransa legatura cu lupta dintre binele care invinge raul, cu lumina care domina intunericul.

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur