"Suntem cel mai prost popor?"

"O prima concluzie: nu suntem prosti. O a doua: sistemul care nu investeste in inteligenta da rateuri. Oare cum ar suna realitatea daca s-ar gandi cineva ca rateurile nu sunt decat marturii sporadice ale depozitului de creier?" C.M.Chis

Ieri povesteam cu un cunoscut pe marginea articolului „Suntem cel mai prost popor?”, de Cristian Mihai Chis. Un articol pertinent cu o concluzie decenta.

Se vorbeste, poate, prea mult despre „prostia romaneasca” si prea putin despre inteligenta.
Nu ne rusinam sa ne intrecem in afirmatii, definind-o in termeni generalizati. Cu aceiasi lipsa de scrupule , pentru satisfacerea sinelui liric, ne excludem considerand ca prostia nu este o caracteristica nativa ci ca ea se dobandeste. Cu toate acestea nu intereseaza pe nimeni cat e celalalt de destept sau de batut in cap.

Este cert ca nu suferim de pe urma prostiei, dar nici de pe urma inteligentei, cat timp principala indeletnicire a noastra este descurcareala. Ne-am insusit si ne-am perfectionat aceste metode de a ne descurca in regimul comunist. Descurcareala in acele vremuri era vitala si am adaptat-o perfect economiei de piata, capitalismului, democratiei. Perioada de tranzitie a fost mediul cizelator. E de nerecunoscut, atat e de desavarsita, insa e pe cale sa piara. Treptat, chiar si cei mai descurcareti se vor confrunta cu greutati si se vor alatura celor care lupta pentru supravietuire. Nu criza ci realitatea cotidiana va distruge mediul propice al celor descurcareti.
Aceste aspect ar trebui sa fie ingrijorator atat pentru destepti cat si pentru prosti.

16 comentarii:

bistoche spunea...

astept schimbarea din 2012. :D

Bejenaru Gabriela spunea...

hristos a inviat,stai linistit ca si criza asta e facut tot din prostie romaneasca,..daca ar durea prosta ..macar un pic ar fi mai liniste

un'A'mic spunea...

nu suntem prosti. dimpotriva. suntem destepti. suntem autodidacti. suntem nevoiti sa invatam singuri pe parcurs. romanii siu sa faca de toate, de la schimbat prize pana la programare php. ce nu stim sa facem e gestionarea materialului asta intelectual... asta ne face 'prosti' dar in alt sens.

Bejenaru Gabriela spunea...

suntem amandoi on line de raspundem asa de repede.multumesc mult

liviu.capitan spunea...

nu suntem prosti deloc insa ne merge prost fiindca sunt mai multi cei care folosesc inteligenta pentru a fura si pentru a distruge decat cei care o folosesc pentru a crea ceva folositor
din nefericire asa va fi mereu

Malpraxis spunea...

nu suntem cel mai prost popor dar suntem cel mai ignorant, cel mai mintit, cel mai necivilizat etc. noroc ca vine totusi o generatie cat de cat dezghetata la minte si care vede dincolo de aparete si vorbe si care nu e asa manipulata...sau nu?!

Ciprian D. spunea...

Am votat odata schimbarea: NO MORE! :)

Adica problema noastra este ca nu stim sa ne manager-iem potentialul? Eu raman la ideea ca suntem descurcareti, nici prosti nici inteligenti!

Asa e Liviu si nici prin puterea exemplului nu vom reusi schimba ceva.

Adevarat a-nviat, gabriela. Cred ca doare uneori...sunt cozi la urgenta! :)) spitalele pline...

Unknown spunea...

Mistocareala asta balcanica ne framanta si ne invarte de sute de ani. Nu ne putem scula din pat, Gigele, daca vecinul nu si-a luat pastila de prostata. Ne doare absolut si direct in cur daca suntem pe drumul cel bun, daca mergem inainte sau daca e numai o imagine in oglinda retrovizoare. Ce ne pasa noua, sa crapam in noi si sa facem matul ghioaga, sa ragaim ca porcii si sa rupem capul paduchelui la noi pe burta. In rest, sa vina dracului potopul. Nu suntem inteligenti, avem doar o dara de desteptaciune infama care ne duce doar pana acolo unde se vinde branza mai ieftin. Si unde vinul nu s-a otetit inca...

Ciprian D. spunea...

@Paul Gabor
Inca o data ai pus punctul pe "i", adica pe "g" cum imi place mie sa spun.

Unknown spunea...

Sunt cateva chestii care ma scot de pe sina ori de cate ori se aduc in discutie. Subiectul pe care l-ai atins astazi e una dintre aceste chestii, ca sa zic asa. Nu ma pot abtine, am nevoie de servetele ca fac spume la gura...

Anonim spunea...

salut... imi place stilul tau... te-ar interesa un schimb de link-uri?

simona_ionescu spunea...

Am descoperit in aceasta seara blogul tau si tema abordata mi se pare extrem de interesanta. Voi prelua si eu un fragment si voi recomanda (cu link, bineinteles!) blogul tau amicilor mei.
Nu suntem cei mai prosti, doar ca la noi instinctele sunt mai dezvoltate si ne bazam al naibii pe ele. Iar aceste instincte nu sunt intotdeauna busola calauzitoare.

Ciprian D. spunea...

@Simona Ionescu
Asa e, nu suntem ce parem a fi, vorba lui Minulescu...insa vom ramane asa cum suntem.

Lulutza spunea...

Inteligenta este... privata, nu este un bun pentru "mesele" largi. Unii sintem mai inteligenti, altii sint de-a dreptul timpiti, dar vicleni ca un aprozarist sau o gestionara de bufet satesc! Legea compensatiei in natura, probabil... Mai trist este ca au ajuns sa ne conduca pe toti astia - mai inteligenti sau mai natafleti, la gramada - taman aprozaristii si gestionarele.

Lulutza spunea...

La multi ani si sa traiesti bine spre exceptional, Gigelule! :)

Ada Angharad spunea...

Nu suntem prosti. Suntem "descuracreti", adica buni la carpeli si la "merge si asa". Suntem un popor delasator spre lenes, fara initiativa. Lasam pe maine ce putem face astazi, iar maine e prea tarziu. Atunci ne intoarcem ca Ciobanasul de pe Gura de Rai si spunem ca asta ne e destinul, oftam si ne bucuram in coltul nostru de nenorociriile care se abat asupra noastra. Ba chiar le savuram. Ne place, ce-i drept sa fim victime ale unor plasmuiri la care alte popoare ne-ar rade in nas. Am avut o "istorie" potrivnica, avem "sefi" si "politicieni" rai si incapabili, nu avem "bani". De parca nu ar tine de noi sa schimbam tot.
Per total: poporul roman nu e prost, dar se poarta ca si cum ar fi.

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur