Emil Cioran - (filosoful) auto-exilat (d)in Rai!

Niciodata grandios, stilist, si departe de el veleitatiile profetice. A fost „doar” un eseist; toate scrierile lui au avut ca sisteme de referinta spatiul copilariei precum si atitudinea pe care o adopta cu referire la identitatea sa nationala, si implicit raporturile pe care le stabileste cu aceasta.

EMIL CIORAN
(8 aprilie 1911, Rasinari – 20 iunie 1995, Paris)


De dragul problematicii cioraniene referitoare la atitudinea repugnant-depreciativa a adamismului axiologic roman, am recitit „Schimbarea la fata a Romaniei”. Apartenenta cioraniana la interactiunile existentelor obiective, etnice si etice, se regaseste in discursurile alteritatiilor existentiale - ca parte integranta in procesul de intelegere, precum si de identificare al „altuia” - prin experimentarea aceluiasi proces al alteritatii.

Mai succint, Cioran se rafuieste in primul rand cu „poporul” roman, dand nastere problemelor adamiste, si apoi ataca imaginea parentala a unui Dumnezeu, inventat de el, fireste. Confuziile ca ar fi tradator de tara ori ateist sunt la fel de nejustificate precum aceea ca ar fi fost un religios apostatic. Monomania lui nu era Dumnezeu, religia ori credinta! Avea alte angoase, traia alte anxietati; poate aceea de a fi uitat, dupa o viata insingurata, de auto-exil! Altfel, de ce "a lasat" să-i fie publicate Caietele – post-mortem?

23 comentarii:

Adrian spunea...

Ce ma amuza in Romania noastra draga, e ca atata timp cat a fost in viata, nu prea i sa acceptat ideiile sale, iar acum cand a trecut in nefiinta il acceptam ca fiind filozof "de-al nostru"

Gaby spunea...

Pentru a deschide niste ochi in lume...

PACO spunea...

Eu unul cred ca oamenii ca Emil Cioran vor viata vesnica dar nu trupeasca

Ada Angharad spunea...

Trupesc-netrupesc, acceptat-neacceptat, iubit sau urat (nu mi-a placut nicodata depresia ridicata la rang de filosofie) e al nostru si ne doare in cot de el. E unul dintre cei mai mari filosofi ai secolului 20 si nici macar de casa lui nu putem avea grija, ca de mostenirea culturala nimai incape vorba

Ciprian D. spunea...

@Adrian
In Romania totul este amuzant; traim momente de-un amuzament tragico-patetic.
E mai usor sa ne insusim meritele decat sa sustinem...

Ciprian D. spunea...

...ce ochi? Ai cui? Sa vada ce?

Ciprian D. spunea...

@PACO
Nemurirea ii este garantata, si nu e lege, deci nu exista motiv de ingrijorare!

Ciprian D. spunea...

depresia lui ridicata la rand de filosofie, cum spui, denota si este inteligenta! I like that!

aventoro spunea...

e trist...

aventoro spunea...

e trist...

Unknown spunea...

Oricum, ca orice geniu, este apreciat sau supra-apreciat (depinde cum vezi lucrurile) dupa moarte. Atitudinea de genul "nu te cunosc, nu stiu cine esti", cat traieste, ajungand apoi la "cel mai mare filosof" ma enerveaza pana in maduva oaselor.

paul georgescu spunea...

da. cioran imagina o schimbare a fata a romaniei care nu s-a intamplat si nici nu cred ca se va intampla curand. Ramanem un popor intimidabil/influentabil ca urmare a incapacitatii de a fi constantti, de a fi auto-promovatori, de a fi partiali, verticali si dusmani cu compromisul. Si mai grav e insa cand te nasti cu aceste tare ca mostenire a nationalitatii romane. Eu unul le-am molipsit, si nu putine si usoare au fost luptele cu ele. La fel si Cioran cred, pe care nici macar renegarea limbii si nationalitatii nu l-au scapat de aceste boli ale desavarsirii. Dar vorba lui: la ce bun sa te implinesti?

Ciprian D. spunea...

@Silvia
Daca ne referim la geniile din jurul nostru...ma abtin, sau prefer sa-mi placa dupa ce vor muri. Fireste ma refer la cele mai sonore...
Unii chiar nu merita

Ciprian D. spunea...

Da Paul, dar nu tarele - pe care le-am mostenit - reprezinta cauza insipiditatii nationale. Imi place sa cred ca avem discernamant...

Georg spunea...

Noa, ca si-a dat drumul gigel...nu-l credeam in stare..e in ton cu cei de la colocviile culturale de la ULABASIBIU...pardon ULBS...ethos si etnos in spatiul mioritic de sub coasta Besineului. sau melodicitatea ritmurilor alternant deal-vale-potecutz-pe-alaturi....
Ma baieti...dati-mi voie otzâruca sa citez si eu pe cineva..e un constructor-de-stari-intru-cuvant, un austriac ciudat, dar cel mai mare zidar-de-vorbe-inca-in-viata, Peter Handke:
LA MARGINEA EXISTENTEI VORBIM TOTI IN PROPOZITII PRINCIPALE.

...in paranteza, vorbind de raposatul intru limba frâncilor..ii era dor de kakania, nu de etnos, ci de amestecatura etnica DINAINTE...

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Ciprian D. spunea...

Well, well....welcome Her G.!
Ai cumva si o bibliografie a lui Peter Handke? Ca-s curios...
(google-ul meu a fost uimit cand l-am intrebat)

Ada Angharad spunea...

Mai Gigele
Da eu ce-s ? Stalpul de la poarta? De ce nu intebi germanofilul din familie?

Georg spunea...

As dori sa ajut sincer.
1.Luati Handke...si ce-am citat... si mai departe scoate dreamwind55 ceva mai departe.Traducerile cad...
2.Cu cuvinte simple Dumnezeu a facut lumea..si restul din Blaga..dar aici este esenta..si linie coordonatoare ptr. TOT.
3. luati Ludwig Wittgenstein: Tractatus logico-philosophicus...Traducerile sunt EXCLUSE ...sunt tot pe langa..
N-am gasit o editie completa, dau aici ceva unde sunt secvente, fragmente.Important e sa ramaneti la:
Die Sprache ist das Haus des Seins. In ihrer Behausung wohnt der Mensch.
Limba este casa Existentei (Fiintei, dar atunci ontologicul devine antropomorfic, si nu e sensul initial). In casalitatea (na..trebuie sa inventez) ei locuieste omul.
Si exista si continuare..oarece aveti aici:

http://books.google.de./books?id=jUdjRa66XIMC&pg=PA7&dq=Ludwig+Wittgenstein&lr=#PPA11,M1

DUPA ce cititi sau lasati sa vi se traduca..nu tot.... cateva, vorba spurcatului de Handke, PROPOZITII PRINCIPALE... va tot ganditi la..nu uitati ca sus-pomenitul fara lumanare a murit si a fost ingropat intru limba frâncilor..apoi reveniti la Blaga, povestea aia cu cuvinte simple si incercati sa explicati sa-inteleaga-si-o-coada-de-matura..
restul sunt frunze uscate pe mormant si buruiana-din-fata-casei-lui-cioran-pe-care-inca-nu-ati-smuls-o-nici-dupa-un-an-de-povesti-despre-tragicul-fiintei-uitate...VEDETI CHIAR POZA DE DUMNAVOASTRA AFISATA...va amintiti ce am reprosat tuturor FILISTINILOR la FORUM...deci pe http://www.sibiulro/forum/ la topicul CIORAN pe care l-ati deschis..toata lumea vorbeste, plange, se vaita si nimeni nu smulge buruiana de acolo din fata casei..pe Dumneavoastra v-am tot intrebat daca ati smuls-o..fac pariu ca nici acum..atunci... la ce bocetul cu banul-pe-ochii-dusului?

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Ciprian D. spunea...

Ma inclin si va aprob insa n-am dreptate cand spun ca as aparea ca un tampit daca as smulge iarba din fata casei? Dar ma inclin si deoarece "am uitat" sa merg sa ii aprind macar o lumanare tot la aceiasi locatie cu riscul de a fi perceput gestu-mi - drept patetic!
Iarasi de acord ca "lucrurile ce nu pot fi rostite trebuie tacute"...ca tot m-ati ademenit cu Wittgenstein!

Anonim spunea...

Unul dintre cei mai importanti romani si ganditori pe care i-a avut vreodata Romania. Nu il blamati.... Nu aveti motive sa o faceti.
Iar, tu, cel care ai scris articolul, trebuia sa precizezi ca acea carte a fost ulterior numita de catre Cioran ca o carte care ar trebui data uitarii.

Iar daca romanii nu l-au apreciat, francezii au facut-o, cat el inca era in viata.

Un geniu ce nu a cunoscut fericirea, dar a lasat in urma mai mult decat multi altii vor incerca..

Georg spunea...

IONESCU & CIORAN DOMICILIU FORTAT IN ACADEMIA ROMANA

motto:
En francais on ne devient pas fou
domneste tradus: En franceza nu ajungi nebun/diliu
mai aproape de sensul de sub MUNTE:
in frânca nu te paleste...(Emile Michel Cioran)

(amandoi STLISTII cei MAI MARI de LIMBA FRANCEZA in sec. icksosch-icksosch...muriti la Paris si POTRIVIT VOINTEI LOR ACOLO INGROPATI)


..1. vine post mortem. fara stirea, si mai ales FARA APROBAREA LOR...mai ales la CIORAN - stim ca nu accepta sa (aproape..una bucata exceptie de nevoie, nu de voie!) NICI-UN PREMIU sau RECUNOASTERE OFICIOASA si filistina.
Ionescu...era si mai clar...sa n-auda de....

CA IONESCU & CIORAN AU FOST PRIMITI IN ACADEMIA ROMANA (de ce nu Academia Stefan Gheorghiu?)
Deci au cinstea sa fie alaturi (desi exclusa..a existat!) de Acad. Dr.Dr.Sc. nat.Dr. Hon.Causa Tovarasa ELENA CEAUSESCU...si mai sunt pe acolo ACADEMICIENI de aceeasi speta...

2. Reactionarul si tradatorul, scriitorul decadent Eugene Ionesco
a fost primit in reactionara si retrograda Academie Francaise pe Fotoliul 6 - Fauteuil 6/Nr. de titular 17 (ordine cronologica) in anul 1970...Fauteuil 6. /Numero 17./1970...

http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Mitglieder_der_Acad%C3%A9mie_fran%C3A7aise

3.Reactionarul si tradatorul, transfugul de patrie, legionarul
Emile Michel Cioran nascut in Austro-Ungaria, decedat in Paris/Franta...dupa perioada din Romania..deci in Franta..N-A MAI FACUT PARTE DIN NICI-O SECTA POLITICA SAU RELIGIOASA..dara-mi-te Institutia aceea ACAPARANTA si LACOMA, Academie Francaise...

4. Acum ne-am INTORS OCHII si socotim ca traba sa-i bagam la noi...

5.Ar trebui sa ne multumeasca..e o CINSTE..sa fii in BUCURESTI si nu in PARIS...alaturi de atatia ACADEMICIENI LOCO...

6.Dar vedeti BUNA-VESTIRE adusa de arhanghelul Teodorescu pe ALTARUL CATAVENCU:

http://teodorescu.catavencu.ro/2009/11/cioran-si-ionesco-au-fost-primiti-in-academie-s-au-grabit-nemuritorii/



dreptulu care ma si insemnu punand destu pe crucea-cu creion-chimic

mijlocitoriu-de-vorbe-cu-modru:

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Ciprian D. spunea...

Super interesant, voi urma linkurile!
Ca tot ati adus vorba peste doua ore va servesc Ionesco! :)

Georg spunea...

CORRIGENDA LINK la PUNCTUL 2.

1. Eugene Ionesco in Lista membrilor de l'Academie Francaise
...l-am transcris cu oarece greseala..era trimiterea la LISTA pe wiki.de.

corectez, dar acum trimit la wiki.fr, desi... ACTUALIZATA LA ZI?!..indoi-m-as... sper sa nu mai scriu stramb in inghesuiala asta de caseta-scrisoare unde nu stie stanga ce-a scris dreapta...


http://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_des_membres_de_l%27Acad%C3%A9mie_fran%C3%A7aise_par_fauteuil


3. Asa cred ca intelegeti mai bine.
Emile Michel Cioran nu mai are loc..s-a bagat Valeriu Jurca de Stanga...pardon, ei l-au frantuzit: Valery Giscard d'Estaing...(il arunca si astia afara mai tarziu, cum pe Dambovita Helene Ceausescou?)


4. Ar trebui sa corectati PE IMAGINEA publicata de D-voastra aici pe PLACA DE LA RASINARI:

Emil Cioran MEMBRU AL ACADEMIEI ROMANE

(e o cinste..de care INCONSTIENTUL DE EL (nu mai sufla) NU-SI DA SEAMA...
Academia NOASTRA e mai mare si mai prestigioasa... are de vreo 5x mai multi membri decat cea frânceasca...)..


Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur